Elever bjöd in överlevare från Auschwitz

För eleverna på Vallonskolan och WHG i Gimo blev det en annorlunda skoldag när 90-åriga Livia Fränkel, som överlevt förintelsen, kom på besök.

Ovanligt besök. Elever i elevrådet på Vallonskolan i Gimo, med överlevaren Livia Fränkel som kom till Sverige år 1945 efter att ha suttit i koncentrationsläger i Auschwitz.

Ovanligt besök. Elever i elevrådet på Vallonskolan i Gimo, med överlevaren Livia Fränkel som kom till Sverige år 1945 efter att ha suttit i koncentrationsläger i Auschwitz.

Foto: Andreas Nilsson

Gimo2018-03-30 15:30

Bakom initiativet till att bjuda in Livia Fränkel stod Vallonskolans elevråd, där David Melin är ordförande:

– När vi läste historia funderade vi hur det var när nazisterna höll på. Vi hörde också att det fanns sådana som Livia Fränkel som överlevt förintelsen.

Elevrådet hade lite sparade pengar och gick runt i klasserna för att höra om det fanns intresse för att bjuda in Livia Fränkel som brukar resa runt i skolor och tala om sina upplevelser.

– Alla klasser sa ja. Då hjälpte en lärare till och frågade henne om hon ville komma, och sedan började vi planera för vilken dag det skulle vara.

På onsdagen före påsklovet var det dags. Elevrådet ställde fram stolar i matsalen till alla elever, och man hade även bjudit in eleverna från Wilhelm Haglunds gymnasium. Wilhelm Haglunds gymnasium (WHG) var också med och arrangerade och bekostade besöket. 

Livia Fränkel berättade om sin barndom och uppväxt i Ungern, om hur nazisterna i Tyskland kom till makten och hur hon och hennes judiska familj hamnat i koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz-Birkenau i Polen. Båda föräldrarna dog i lägret, men Livia Fränkel och hennes storasyster flyttades från förintelselägret till ett arbetsläger och överlevde. Direkt efter kriget kunde de komma till Sverige och börja om livet.

Hur var det att träffa en överlevare?

– Först kändes det som en vanlig person, men när hon började prata kändes det underligt att tänka på allt som hänt. Att det verkligen hänt på riktigt. Jag tror att många elever tyckte att det var intressant, även om man inte är intresserad av historia.

Väckte det några tankar hos dig?

– Man vet inte hur människor är när man inte har träffat dem. Det kan vara bra för alla att tänka på. Alla har fördomar, det gäller att vara medveten om det, säger David Melin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!