Sverigeflaggan vajar svagt på halvstång utanför Sandvik. Det är dagen efter olyckan där två medarbetare förlorade sina liv. Flera som passerar olycksplatsen på sina promenader tittar oroligt mot det gråa stängslet som omger fabriken. På andra sidan vägen står Lars Holmberg, Mikael Björkenklint och Tobias Björkenklint.
– Jag hörde att det hade hänt en olycka i morse, och att två personer skulle ha förolyckats. Så onödigt att det ska behöva hända. Det är väldigt trist, speciellt för de efterlevande, säger Mikael Björkenklint.
Själv bor han drygt två mil bort, i Alunda, men äger flera fastigheter i Gimo. Här har han jobbat i fjorton år och gårdagens olycka på Sandvik är den första han har hört talas om under åren.
– Det är antagligen många här i Gimo som känner de här personerna. Jag jobbar bara här, men att människor ska behöva förolyckas i arbetet ... det berör en ändå, säger Mikael Björkenklint.
Bredvid honom står Lars Holmberg. I cirka fem år har han bott i det ljusblå huset på Bruksgatan mitt emot Sandvik Coromant. Vid femtiden under tisdagskvällen klev han ut på sin veranda för att ta en cigarett. Inom loppet av några minuter blev han vittne till räddningstjänstens ankomst.
– Alla kom på en gång, polis, ambulans och räddningstjänst. Det var fullt pådrag. Folk stod utanför och grinade och var jätteledsna. Det är läskigt. De har hårda regler. Sådana här gaser är ju riktigt farliga, säger Lars Holmberg.
Mikael Björkenklint tar vid igen.
– Vi hoppas att det inte ska behöva hända igen. Det blir ingen rolig semester för de som går efter det här, men det kanske var tur ändå att inte alla var på plats och att de som går på semester kan ta den här tiden för att sörja.
– Och reflektera, fyller Lars Holmberg i.
I utkanten av Gimo ligger Skäfthammars kyrka, bara någon minut från Sandvik Coromant och olycksplatsen. Under dagen har kyrkan haft öppet för de som känner ett behov av lite extra stöd. Längst fram vid altaret har åtta små ljus tänts av tidigare besökare.
– Vi tycker att det är viktigt att kyrkan kan få vara öppen. Det blir en plats dit människor kan känna sig trygga med att komma för att prata, be eller bara vara. Att tända ett ljus kan vara en viktig handling och en symbol för att det finns något som tänds i mörkret. Något som sprider ljus och värme, säger Towe Wandegren, präst i Skäfthammars kyrka.
Kyrkan kommer hålla öppet efter behov för den som vill. Towe Wandegren menar också att det inte krävs någon stark gudstro för att komma och bearbeta det som hänt.
– Vi har öppet och vi finns här. En sådan här olycka kan väcka många existentiella frågor också. Jag tror att olyckan kommer få inverkan på Gimo, eftersom det är många som känner varandra här. Det blir en sorgesituation som man kan behöva hjälp med att hantera, säger Towe Wandegren.
I knappt ett år har hon jobbat som präst i Gimo. Själv bor hon i Uppsala, men menar att små samhällen kan ha sina fördelar när tragiska olyckor sker.
– Det är många som berörs utanför Sandvik också, vänner, gamla medarbetare eller tidigare klasskamrater. Men det finns fördelar i det lilla, just att man känner varandra, inte bara de som omkom. Det kan bli en trygghet och ett stöd som är svårare att hitta i större städer. Man försvinner inte för varandra på samma sätt. Ibland räcker det med att veta att man inte är ensam, säger Towe Wandegren.