Ferenc Lajos driver sedan i juni Lavanda glass & café på St. Johannesgatan, med egentillverkad glass i en mängd olika smaker som specialitet. Han bestämde sig nyligen för att storsatsa på glass.
– Jag har gått på kurs hos en italiensk glassfabrikör. Ungern, som jag kommer ifrån, har också fina glasstraditioner.
På Lavanda tillverkas sorbet och mjölkbaserad glass från grunden. Basen till mjölkglassen, som består av mjölk, lite grädde och socker, kokas innan den smaksätts med färska råvaror.
– Utan bra råvaror hjälper det inte med ett bra recept.
Lavandas meny uppdateras ständigt. Veckans nytillskott är lavendel och grönt te med jasmin. Men här finns även klassiska smaker som choklad och vanilj. Ferenc Lajos favorit är blåbär.
Också kaféveteraner som Landings och Güntherska säljer hemgjord glass. Magnus Gustafsson, konditor och bagare på Landings berättar att också de gillar att experimentera med olika smaker. Bland annat serveras schwarzwaldglass.
– Vi är också de enda i stan som gör egen mjukglass, som dessutom går att få i andra varianter än vanilj, just nu har vi hasselnöt.
På Güntherska är hemgjord glass en sommarsatsning.
– På vintern säljer vi praliner istället, berättar konditor Lina Andersson.
Ferenc Lajos hoppas att Lavanda ska gå runt även vintertid. Han har idéer för hur folk ska lockas att köpa glass även i kylan, men de vill han inte avslöja.
– Jag är konditor också så jag hittar nog ett sätt.