Erik Klintfält har sin sommarstuga i Åvasse på Gräsö. Sedan en tid har han sällskap av en stilig tjäder som spatserar omkring på tomten och i husets närhet.
Tidigt i våras såg han fågeln för första gången. Då mötte Erik Klintfält den när han var på väg ut från sin mulltoa.
– Då stod den precis utanför mulltoan och kollade in mig. Då stängde jag dörren och gick jag in på toaletten igen. Jag satt där ett tag och funderade hur jag skulle lösa det hela och ta mig in i mitt hus igen, berättar han.
Efter ett tag tog han sig mod och lämnade toaletten och gick med raska steg in i huset.
Nu är tjädern tillbaka hos Erik Klintfält och flera andra personer i grannskapet.
– Den satt på ett bord på min altan för ett tag sedan. Den har de senaste dagarna även gått omkring på altanen och kikat in genom balkongdörren.
Då blev tjädern också lite för närgången.
– När den började gå emot mig blev jag lite orolig. Man funderade vad som var fel på den. Men jag höll mig på avstånd och försökte flaxa lite med armarna för att få den att lämna tomten.
När Erik Klintfält berättade om tjädern på sociala medier kom massor med reaktioner och tips hur han skulle få fågeln att lämna tomten. En person föreslog att han skulle kasta vatten på fågeln medan en annan tyckte att han skulle ansöka om skyddsjakt.
När UNT pratar med Erik Klintfält berättar han att han ser fågeln ute på tomten.
– Just nu är det lugnt. Det känns som att vi är kompisar lite på håll. Den spejar på mig och jag spejar tillbaka. När jag smyger mig ut på gräsmattan för att ta kort poserar den mot mig. Det känns lite kul att ha en tjäder på tomten, så jag låter den hänga hos mig tills att han drar.
Birdlife Sweden är en nationell fågelförening som arbetar med fågelskydd, fågelforskning och uppmuntrar till fågelintresse. Ulrik Lötberg från Uppsala är verksam i föreningen.
– Tjädrar är spelgalna nu. Det är parningstider och då har den lite för mycket könshormoner.
Han råder alla som möter en tjäder på våren att ta ett steg tillbaka.
– De kan bli stökiga och gå till attack. Då det är en stor fågel kan man bli skadad. Rådet är att hålla sig undan och inte gå fram till den.
När det gäller tjädern i Åvasse så har Birdlife Sweden haft den under uppsikt en längre tid.
– Den ska ha setts i området redan i höstas. Den verkar lite konstig. Men är man försiktig och håller sig undan är det lugnt.