Han är glad över att ha fått en andra chans att komma till Håbo.

– Jag har ångrat mig att jag inte sökte när jobbet var ledigt för två år sedan. Nu ville jag inte missa den här möjligheten, säger 48-åringen från grannkommunen Knivsta, till tidningen senare på kvällen.

Vad lockar med Håbo?

Artikelbild

| Tobias Arvidsson från Knivsta ser fram emot sin nya roll som kommundirektör i Håbo. "Att skapa tillit och förtroende", ser han som sina viktigaste uppgifter.

– Att det är en gömd pärla nära till allt, säger han.

Vad kan du bidra med tror du?

– En del erfarenhet och en positiv inställning. Tillgängligheten är också väldigt viktig, att skapa förtroende, säger han och beskriver den tillitsbaserade styrning och ledning som är på väg att införas i kommunen.

– Jag vet att det låter som klyschor, men tilliten måste finnas där, säger han.

Att skapa den är kanske hans viktigaste uppgift som högst ansvarig tjänsteman.

Men det är ett utmanande uppdrag att vara chef för drygt 1 400 kommunanställda.

Tobias Arvidsson blir Håbos fjärde kommundirektör sedan tjänsten infördes för elva år sedan.

När Erik Sondéns kanslichefsjobb försvann i en omorganistion blev Maria Åberg den första kommundirektören 2007-2010. Efterträdare: Per Kjellander 2011-2015 och Per Nordenstam 2015-2017. Ekonomichefen Vipul Vithlani har vikarierat på posten sedan årsskiftet.

Tobias Arvidsson kommer närmast från tjänsten som samhällsbyggnadschef i Norrtälje där han arbetat sedan sommaren 2016 då han lämnade en motsvarande tjänst i Knivsta kommun.

– Innan dess jobbade jag många år med liknande frågor i Åre kommun, säger han.

Vad gör du när du inte jobbar? Några stora intressen?

– Allra helst skulle jag ju vilja sitta på en cykel i terrängen någonstans i Vålådalen, säger han och berättar hur mountainbike-cykling som träningsform kom in i hans liv under åren i Jämtland.