Allt tuffare tider att få tag på lärare

Enligt tf förvaltningschef Lennart Eriksson på barn- och utbildningsförvaltningen har det varit svårare än tidigare år att få tag på lärare till Håbos skolor. Rekryteringsarbete pågår fortfarande ute på skolorna.

Håboskola. Gransäterskolan är en av många grundskolor i Håbo.

Håboskola. Gransäterskolan är en av många grundskolor i Håbo.

Foto: Magnus Eriksson

Håbo/Enköping2017-08-14 06:00

– Rekryteringsläget inför det här läsåret har varit tuffare än tidigare, berättar Lennart Eriksson i Håbo.

Han ser framförallt två orsaker till svårigheten att få tag på lärare för att fylla de tjänster som Håbo behöver.

– En är den ökande bristen på lärare. Man utbildar inte tillräckligt många lärare till de tjänster som vi behöver, säger han.

Den andra orsaken är att många av Håbos tidigare lärare har slutat i besvikelse över att de inte fick ta del av statens lärarlönesatsning. Drygt en tredjedel av Håbos lärare fick ett rejält lönelyft.

– Men det var två tredjedelar som inte fick det. Flera av dem har sett sig om efter en annan arbetsgivare.

Lennart Eriksson kan konstatera att personalomsättningen i skolorna är omfattande.

– När det är lärarbrist blir det också lärarnas marknad.

För att konkurrera om lärarna med andra kommuner och friskolor har Håbo några saker att komma med, förutom lönen som förstås har en stor påverkan i sammanhanget.

En tänkbar konkurrensfördel finns till exempel på Gröna Dalen-skolan, som satsar på att anställa personal som avlastar lärarna från administrativt arbete, vilket ger en arbetsmiljö som kan vara lockande.

Ett annat tänkbart konkurrensmedel om lärarna är andra anställningsförmåner, ett område på vilket Håbo har ett pågående projekt.

– Det är inte alltid bara lön. Det kan vara andra förmåner som lockar också.

Ett problem som skolorna har att brottas med är att de exempelvis bara har en deltidstjänst till en spanskalärare. På en del skolor har man då valt att samarbeta om tjänsterna. Spanskaläraren på deltid kan då få en heltidstjänst, men fördelade på två skolor i stället för på en. Heltidstjänster är generellt attraktivare än deltidstjänster.

Lennart Eriksson berättar att de lärarkompetenser som är svårast att få tag på i förskolan är förskollärare.

– I grundskolan är matte- och NO-lärare riktigt svåra att få tag på. Det gäller även vissa specialfunktioner som slöjdlärare.

I Enköping ser det i dagsläget ut att inte vara några större problem med att få tag på önskad mängd lärare, enligt Anders Härdevik, verksamhetschef för grundskolan på Enköpings kommuns utbildningsförvaltning.

– Den bild jag har är att det ser bra ut. Sen finns det vissa enheter som har fått sena avhopp, säger Anders Härdevik.

Även i Enköping är omsättningen på lärare stor, men inte större än i övriga kommuner enligt verksamhetschefen.

– Då gäller det för oss att vara attraktiva som arbetsgivare. Man kan konkurrera med lön, men det viktigast för mig är att vi har en bra verksamhet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om