HÅBO

I ett gemensamt uttalande av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund för de fram sina farhågor inför kommunfullmäktiges beslut på måndag.

De två förbunden menar att 2019 års budget från de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet inte räcker för att skapa en bättre arbetsmiljö och ge högre löner.

"Vi har ett nytt avtal som sätter fokus på en god löneutveckling, lönestruktur och bättre arbetsmiljö, där en viktig del är minskad administration för lärare i Håbo".

Tidningen har tidigare artiklar berättat om de budgetförslag som står mot varandra. Enligt Håboalliansen får Barn- och utbildning 587 miljoner, plus 14 miljoner kronor, jämfört med förra året.

Totalt har Socialdemokraterna störst summa till barn- och utbildningsnämnden i sin budget, 600 miljoner, mot V-förslaget som stöddes även av Bålstapartiet, 596 miljoner och SD:s 591 miljoner.

I Håboalliansens budgetförslag betonas att det krävs effektiviseringar i den kommunala verksamheten de närmaste tre åren. Det tvåprocentiga kravet för skola och förskola upprör de två fackförbunden.

– Förutom detta så finns det ett sparkrav i budgeten på skolan för 12 miljoner. Att kalla detta för effektiviseringar är i det närmaste ett hån mot skolorna i Håbo, förklarar Somir Sinharay, ordförande i Lärarförbundet i Håbo i uttalandet.