Trots nedgången är hon långt i från nedstämd.

– Vi i Socialdemokraterna har drabbats hårt av rikets svängningar, men det känns trösterikt och positivt att vi gjorde ett mycket bättre val lokalt, säger hon.

Till slut skiljde det bara en röst mellan M och S på det lokala planet när onsdagsrösterna var räknade, även om länsstyrelsen i skrivande stund ännu inte presenterat det slutliga valresultatet.

Artikelbild

| Oppositionsrådet Agneta Hägglund säger att Håbo måste ha en stabil majoritet för att undvika handlingsförlamning.

Båda fick 25,9 procent av rösterna i kommunvalet, men M står på tio mandat, S på elva.

Håboalliansen har varit tydlig med att förstahandsalternativet är att ha ett fortsatt alliansstyre.

Liselotte Grahn Elg (M), kommunstyrelsens ordförande, har i en tidigare artikel förklarat att det går att bilda en stabil politisk ledning, även i minoritet.

– Vi är beredda att fortsätta ta ansvar. Men nu måste vi se över beredningsprocessen, hur vi förbereder arbetet inför besluten, sa hon till tidningen tidigare i veckan.

Agneta Hägglund menar istället att ett minoritetsstyre skulle ge "den handlingsförlamning vi sett i Håbopolitiken de senaste fyra åren".

– Vi har en rad stora utmaningar, med budgeten 2019 som ser ansträngd ut, ett nytt Resecentrum som måste komma i gång, ett näringslivsklimat som måste förbättras. Det kräver en stabil majoritet, säger hon.

Hur skulle den se ut?

– Jag håller alla dörrar öppna. Det enda vi sa före valet är att inte kan tänka oss att samarbeta med SD, men vi samtalar med alla partier, säger hon.

Agneta Hägglund påminner om att Håbo har en lång tradition av mittensamverkan.

– Åren i slutet av 90-talet, innan jag tillträdde, styrdes kommunen av Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet, säger hon.

I början 2000-talet med Agneta Hägglund som kommunalråd fanns Bålstapartiet och Vänsterpartiet med i den styrande koalitionen.

– Vi har en erfarenhet av att arbeta över blockgränserna med mittenpartierna, säger hon.

Har du tagit några initiativ till samtal redan nu?

– Nej, det har jag inte. När alla partier träffades på budgetkonferensen i Kommunhuset i tisdags sa jag bara att jag håller alla dörrar öppna och att det är viktigt att vi får en bred politisk majoritet i kommunen. Målet för mig är att göra det som är bäst för Håboborna, säger Agneta Hägglund.

S och de fyra borgerliga tillsammans ger 27 av 41 mandat. Övriga mandat finns hos SD, 8, Båp, 3, V, 2 och MP, 1.