Ny regi hos fiskaren i Fagerviken

Det är generationsskifte hos Kalles fisk i Fagerviken. Sonen Frans med sambon Elina har tagit över. Planen är att behålla det lilla familjeföretaget som i dag, men utveckla smaken för lax.

Populärast. Rökt lax med peppar.

Populärast. Rökt lax med peppar.

Foto: Lennart Lindström

Hållnäs2017-08-25 10:06

På den lilla verandan sitter några lunchgäster och ser ut över fjärden och de nybyggda båthusen. Bakom disken på Kalles fisk turar Frans Landfors, sambon Elina Klockare och mamma Eva Landfors om att ta emot gästerna. Det är tisdag men ovanligt lugnt. Bara ett par bilar på parkeringen. Annat var det förra lördagen då arrangemanget På tur i Hållnäs gick av stapeln.

– Vi hade över 900 gäster, säger Frans Landfors.

Han är 31 år gammal och tog över verksamheten från föräldrarna för ett drygt år sedan. Det var de som byggde upp allt kring fisket med rökeri, butik och servering, och de är fortfarande med och jobbar. Pappa Kalle Landfors främst i rökeriet.

Trots att fisket under lång tid varit näringen i den Landforska släkten får det en allt mindre betydelse i dagens verksamhet.

– Jag och pappa brukar fiska lite sik på höstarna som vi röker och säljer, men mer blir det inte. Förädlingen av fisken ger mer och det är den jag är mest intresserad av själv, säger Frans Landfors.

Laxen köper de från laxodlingar i Norge. Han tror inte att lokalt fiskad Östersjölax skulle vara bättre, trots att den är närproducerad.

– Många vill inte ha den lokala laxen. Den odlade är fetare och lämpar sig bättre att röka. Den har en gyllengul färg som jag tror konsumenterna har vant sig vid. En rökt lax från havet härute är blekare. Och så finns det ju en del miljögifter i den, säger han.

Frans Landfors är utbildad kock. Han har gillat att laga mat sedan han var liten. Det som intresserar honom mest nu är att utveckla kryddningarna. Årets lax är örtmarinerad.

– När jag har tid så går jag och grunnar på nya varianter. Att hitta på nytt är roligt. Vi har åtta olika sorters lax i dag. Pepparlax säljer bäst. Men vi har också varianter med chili och bacon berättar han.

Från ett matprogram på tv inspirerades han att prova att marinera lax i Coca Cola. Efter lite experimenterade hittade han fram till ett recept som fungerade.

– Nu gör vi också en speciallax till jul som legat i julmust, skrattar han.

Så här års jobbar familjen Landfors nästan jämt. Det gäller att dra in pengar under sommarsäsongen när folk är lediga och sommargästerna är kvar.

– Sedan har vi bara öppet på helgerna och så åker vi runt på julmarknader i trakten. Till jul gör vi också olika sillinläggningar, säger Frans Landfors.

Men mellan jul och påsk är det nästan stiltje. Då tar familjen igen sig inför nästa års säsong.

Innan Frans tog över Kalles fisk testade ett antal olika jobb, bodde två år i Skärplinge ett par mil från Fagerviken, men trivdes dåligt.

– Jag gillade varken att bo i lägenhet eller ha ett vanligt jobb. Så jag flyttade hem igen. Det här är vad jag vill göra. Jag har hittat min grej. Nu har jag och min sambo köpt ett litet hus i Fagerviken, berättar han.

Frans Landfors har flera vänner i trakten som pendlar till Stockholm.

– De tar flera timmar om dagen. Jag har fyra minuter till jobbet med cykel. Vi har en dotter också. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att pendla.

Framtiden då. Har du några planer för verksamheten?

Frans Landfors skruvar på sig, tycker att han drivit verksamheten för kort tid för att tänka på expansion.

– Jag tycker nog att den storlek vi har på verksamheten i dag är ganska bra så jag vill ha den kvar på den här nivån så länge, säger han.

Frans Landfors

Ålder: 31 år

Jobbar med: Äger och driver Calles fisk i Fagerviken, Hållnäs.

Bor: I hus i Fagerviken där han är född.

Familj: Sambo med Elin Klockare som också jobbar i företaget, bonusdotter.

Intressen: Tidigare brukade jag sportfiska. Jag gillar också att spela data- och tv-spel. Nu för tiden är intresset mest jobbet och familjen.

Bra med jobbet: Man är sin egen och kan göra som man vill.

Blir less av: När jag jobbat för mycket - ett par veckor i sträck. Men det går över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om