Jag är egentligen så förvånad, Sverige är inte bättre än såhär just nu. Eller just nu, det har man inte varit de senaste sex (!) åren och det är dags för en förändring. Jag tror fortfarande att Sverige tar sig till slutspelet, mest eftersom det är i princip omöjligt att inte göra det. Skulle man mot förmodan ändå misslyckas skulle det vara ett nederlag av historiska mått.

Få det där EM-slutspelet överstökat i sommar och försök sedan att få ordning på det svenska A-landslaget. Det är min bestämda uppfattning efter ännu ett kvalspel och ytterligare månader utan någon som helst form av utveckling.

Erik Hamrén har varit förbundskapten för det svenska landslaget i snart sex år och ska vi vara ärliga så har ingenting hänt under de åren. Sverige har inget grundspel att falla tillbaka på, backlinjen har varit direkt usel och hade Hamrén inte förfogat över en viss Zlatan Ibrahimovic så hade även resultaten varit betydligt sämre. Hamrén har inte visat någon fingertoppskänsla i varken uttagningar, spelsystem eller matchcoachning. Kort och gott: svensk landslagsfotboll har stått still sedan Hamrén tillträdde och inte nog med det, den har till och med backat.

Många menar att Hamréns material inte är lika bra som till exempel Lars Lagerbäcks. Tittar man på vad Sverige ställde upp med i till exempel VM 2002 så är det dock ingen större skillnad om man jämför namnen. Det argumentet håller inte enligt mig och faktumet är att Hamrén har misslyckats med det här landslaget. Han måste bort.

Jag tycker det var rätt att bryta med Lagerbäck 2009, men att låta det här fortgå under sex år är inte godkänt. Enligt mig borde Hamrén ha försvunnit redan efter VM-kvalet 2014, men räddades kvar för att man mötte ”ett övermäktigt motstånd” i form av Portugal i kvalet. Att misslyckas kvala in till det kommande EM-slutspelet går inte att misslyckas med då även fem av nio treor går vidare. Spelet håller dock inte oavsett avancemang och några större möjligheter till framgång i sommar ser jag inte. Jag ser därför kvalet som ytterligare två bortkastade år för svensk fotboll.

Ett stort problem för förbundet är dock att det saknas en naturlig ersättare i dagsläget. Jag har i alla fall svårt att se en självklar efterträdare till Hamrén just nu. Därför tycker jag att man ska ta tillfället i akt och ta tillvara på den tiden som ligger framför oss och sondera terrängen. Sverige behöver någon med mer kunskap och mindre ”shining”.