Lollo står vid spisen och steker pannkakor när han berättar om sitt intresse för bilar och hur det började. 

– Minnet av den första bilen var som femåring då jag fick följa med min farbror som körde omkring i en röd Cabriolet och bjöd  på skumbananer. Vad det var för märke på bilen minns jag inte men jag tror att det var en amerikanare, säger Per-Olof "Lollo" Sköldborg som bor i Skokloster sedan en tid tillbaka.

Bilintresset var väckt och så fort han kunde tog han körkort. Lollo Sköldborg är yngst av syskonen, men tog körkortet först av alla. År 1975 vid 21 års ålder blev han ägare till sin första bil -  en Chevrolet -51.  Men då han blev av med garaget och inte hade någonstans att meka var han tvungen att sälja den. Fast drömmen fanns kvar. Som så många andra gånger kom livet emellan med arbete, familj och en stroke. När Lollo Sköldborg återhämtat sig från stroken och det började lugna ner sig återupptog han drömmen om att renovera en bil igen. Efter flytten till Skokloster och nu sextio år senare står en Ford Crown Victoria 1955 i garaget och den kommer att bli precis som originalet, röd och vit.

Artikelbild

| Lollo i sitt garage med sin Ford Crown Viktoria.

– Det är väldigt viktigt att alla delar ska vara original för att bilen inte ska förlora sitt värde. Det har jag fått erfara tidigare då jag blev lurad på en bil som var ”klonad”.

Vad betyder det?

–  Det är ett hopplock av olika bilar som visserligen fungerar men det är ändå inte bra om  fordonet inte ska förlora i värde. Tiden man lägger ner på bilen är inte värd besväret då.

Han har ingen brådska att bli klar med bilen för det är mekandet som är den egentliga glädjen. Det börjar ändå närma sig en fulländad bil. Med en motor som är klar, rosten som är åtgärdad så är det bara el, lack och säten som väntar på sin finish. Det enda han saknar är någon att prata med, någon med en liknande hobby och någon att utbyta erfarenheter och expertis med.

Artikelbild

| Ford Crown Victoria var en personbil som byggdes mellan år 1955 och 2011. Det var en lyxvariant av Ford Fairlane som kändes igen på att det gick en bred krombåge över taket.

Hur kommer det att kännas när bilen är helt klar?

– Känslan när man vrider om nyckeln och den startar är det slutliga målet och det som ger den optimala känslan.

Ute i garaget visar Lollo Sköldborg upp bilen och jag kan nästan höra hur den kommer att låta när den är klar och rullar ute på vägarna igen. För övrigt kan jag tillägga att pannkakorna var supergoda.