Utmärkelsen Årets Upplandsbonde tilldelas varje år en eller flera lantbrukare som gjort sig förtjänt av särskild uppmärksamhet.

Speciellt viktigt anses det vara att lantbruket är välskött och har goda produktionsresultat, är ett företag i utveckling och att lantbrukaren är aktiv i Uppsala län.

Allt detta stämmer in på samboparet Thomas Jöngren och Emma Eriksson. De driver en gård i Rotängen, utanför Alunda, och för dem är det en stor ära att få utmärkelsen.

– Vi blev verkligen jätteglada. Först att bli nominerade av Olands Hushållningssällskap när det finns så många duktiga företagare häromkring och sedan att få priset, säger Emma Eriksson.

Priset som Årets kvinna på landsbygden går till Catharina Rudolphson, Bjelkesta gård utanför Öresundsbro.

Hon får det bland annat för att hon engagerar sig i att maten som serveras i skolmatsalar och på äldreboenden ska vara producerad enligt svensk lag.

Slutligen delar Hushållningssällskapet också ut ett stipendium till någon som gjort en förtjänstfull insats inom hemslöjden.

Det priset går i år till Solveig Hillgren i Karlholmsbruk. Hon var med och startade hantverksföreningen Rida Ranka, hon har en aktiv vävstuga i Karlholm och hon har på olika sätt arbetat med hantverk av alla de slag.

Samtliga pristagare får – förutom äran – ta emot ett diplom och en penningsumma i samband med Hushållningssällskapets årsstämma den 25 mars.