Intresset har varit ”helt galet”, berättar Kristofer Klerfalk, en av de två grundarna av Base 10, den nya kontors- och mötesplatsen för entreprenörer inom tech, allt teknikrelaterat från datorspel till artificiell intelligens och hårdvara.

– Vi har redan hållit i flera event, som när finansmarknadsminister Per Bo­lund presenterade budgeten här. Allting kommer till oss. Det visar hur mycket ett sådant här ställe behövs, säger Kristofer Klerfalk.

Både han och den andre grundaren, Jason Dainter, har stor erfarenhet av att starta och driva företag. Jason Dainter är också personen bakom Uppsalas återkommande entreprenörskonferens Uppstart. Målsättningen nu är att framtidens enhörningar, teknikföretag värda minst en miljard dollar, ska vilja slå sig ner här i stället för att flytta till Stockholm eller utomlands.

Artikelbild

– Näste Niklas Zennström ska vilja stanna i Uppsala, säger Jason Dainter.

Trots att Base 10 ännu inte lanserat sig formellt, inte ens fixat en hemsida, skulle de 1 000 kvadratmeter kontorsplats redan fyllts om man sagt ja till alla som hört av sig för att få bli del av den nya hubben. Men duon letar också efter rätt folk för den kreativa atmosfär de vill skapa, en bra blandning av olika teknikområden och erfarenheter – men också en mångfald när det kommer till exempelvis kön, då kvinnor är underrepresenterade inom teknik.

– Där har vi ett ansvar, och vi försöker få hit så många kvinnor som möjligt, säger Jason Dainter.

Den entreprenör som inte lyckas knipa någon av kontorsplatserna, eller ännu inte har behov av en, kan också gratis bli medlem för att komma hit och jobba i den stora loungen eller nätverka över en kopp kaffe.

Artikelbild

– Vi betalar i princip folk för att komma hit, skrattar Jason Dainter.

Förutsättningarna för Uppsala att bli ett centrum för snabbväxande företag som bryter ny mark, tror grundarna absolut finns. Och med det: mängder av arbetstillfällen inom områden som ibland inte ens är påtänkta ännu.

Artikelbild

– Uppsala dräneras verkligen på värdefull kompetens i dag, säger Kristofer Klerfalk, som under sin studietid själv upplevde frustrationen över att inte ha någonstans att sitta med sitt nystartade företag.

De nyinflyttade hyresgästerna, vare sig de arbetar med annonsplats i datorspel eller klädförsäljning i app, berättar samma sak: att en sådan här plats verkligen saknats.

Artikelbild

Christian Alex och Christian Furedal från försäljningsappen Plick är tidigare Uppsalastudenter som gjort ett aktivt val att hålla kvar verksamheten här, mycket för möjligheten att kunna ”plocka” folk direkt från universitetet.

– Jag skulle säga att det vanligaste är att man vill stanna i Uppsala efter examen, och det är också någonting vi märkt när vi har rekryterat, säger Christian Alex.

Artikelbild

Studentföreningen Entrepreneurs Academy, som vägleder studenter med entreprenörsambitioner, har intagit ett av de större rummen på Base 10.

– Det här är superbra för möjligheterna att nätverka, och stort nog för att vi ska kunna ordna event och bjuda in folk, säger Linnea Eriksson, och får medhåll av sin kollega Markus Jones-Quarty:

– För Uppsala, som annars har mycket av vad som behövs, är den här platsen en enorm sak, säger han.

Nataliya Stoyanovych, mitt i utvecklingen av en app kopplad till ett katthalsband som håller koll på hur katten mår och vad den behöver, är en annan av de nyinflyttade. Tills nyligen satt hon och kollegorna i Stockholm, men var snabba att flytta till Base 10 när tillfälle gavs.

– Detta är ett perfekt läge för oss, med närheten till SLU, säger Nataliya Stoyanovych som bland annat hoppas på praktikanter från veterinärutbildningen.

Den direkta kontakten med andra teknikentreprenörer tror hon också ska vara givande.

– Det är kanske mycket att säga att det blir som en familj, men ändå – det blir en miljö där man kan hjälpas åt, där man kan få och ge råd.