"Gubbhyllans" matlagsträffar vidgar vyerna

Skratten är många. Diskussionerna likaså. När Gubbhyllan i Hargshamn träffas för att laga och äta mat tillsammans får både magen och själen sitt.

Ansvarig. Medlemmarna i Gubbhyllan ansvarar för maten var sjätte vecka. Den här dagen är det Bill Hofvanders tur.

Ansvarig. Medlemmarna i Gubbhyllan ansvarar för maten var sjätte vecka. Den här dagen är det Bill Hofvanders tur.

Foto: Ingela Söderman

Hargshamn2017-09-26 09:30

Det är måndag eftermiddag och från samlingslokalen Träffpunkten på Gimovägen i Hargshamn hörs glada skratt.

Inne i köket står de sex medlemmarna i Gubbhyllan – alla män över 70 och bosatta på orten – och flera av dem bär förkläden.

– Idag är det Bill som ansvarar för maten och det luktar gott från spisen, säger Kurt Eriksson.

Han och Kurt Holmstedter ingår också i det ansvariga laget den här dagen och uppställningen har sett likadan ut sedan de bildade Gubbhyllan för ungefär tre år sedan.

Varje måndag, med undantag för några kring jul och mitt i sommaren, ses de för att umgås och äta gott tillsammans. Halva styrkan ansvarar och de har ett rullande schema så att de alltid vet och kan planera i god tid.

– Har jag haft matansvaret en vecka dröjer det alltså sex veckor tills det är min tur igen, säger Olle Eliardsson.

Det bästa han själv lagat var nog det han bjöd gänget på för några veckor sedan. Då fyllde han tomater med kycklingfärs och gratinerade i ugnen. Gröna och gula bönor serverades till och rätten uppskattades av alla som fick chansen att smaka.

– Hittills har ingen misslyckats, vi har blivit mätta och belåtna varje gång, säger Kurt Eriksson.

– Men jag får ofta höra att jag glömde ärtorna på spisen när jag bjöd på abborre. De stod kvar när vi hade ätit färdigt, säger Bill Hofvander.

Den här dagen är han matansvarig och han tycker att det är roligt att bjuda på nya rätter. Fläskgrytan som puttrar på spisen har han inte lagat tidigare, men när han läste receptet lät det gott.

– Det är faktiskt lite roligt. Förr bläddrade jag alltid förbi recepten i tidningen, nu stannar jag vid dem och funderar om det kan vara något att bjuda gubbarna på, säger Kurt Holmstedter.

Sten-Ola Eliardsson har tagit det hela ett steg längre. Han provlagar alltid de rätter han tänkt bjuda på hemma först, så att han är säker på att de smakar bra.

Ingen av medlemmarna har tidigare ägnat matlagning något större intresse. Gubbhyllan har dock vidgat deras vyer och nu händer det att de kör ut frugan från köket för att få jobba ostört.

I Träffpunkten är det mestadels PRO som huserar och Gubbhyllan drivs också som en studiecirkel genom ABF, Arbetarnas bildningsförbund. Husmanskost är inriktningen, men den är inte huggen i sten och därför skulle de när som helst kunna ändra fokus.

– Men hittills har vi kört husmanskost, det är något vi alla tycker om, säger Kurt Eriksson.

All mat lagas från grunden, halvfabrikat göres sig icke besvär på Gubbhyllans träffar. Första året var de också noggranna med att skriva ner sina recept och sätta in i ett kartotek.

– Men det har vi blivit slarviga med på senare tid, säger Olle Eliardsson.

Att någon av medlemmarna skulle slarva bort en träff med Gubbhyllan finns det dock ingen risk för. Tvärtom längtar de till varje tillfälle och får abstinens de veckor de inte ses.

Deras fruar har inspirerats och själva bildat tjejgänget Kvinnor skapar, som ses på onsdagar, och Gubbhyllans trevligheter och sammanhållning har flera gånger fått förfrågningar från personer som vill vara med.

– Vi välkomnar dem som vill starta liknande grupper och de får gärna ta efter vår idé, men vi tycker att det är lagom att vara sex personer i vår grupp och därför säger vi nej till andra som vill vara med, säger Kurt Eriksson.

Så har grytan puttrat klart och det är dags att ta för sig. Gubbarna låter maten tysta mun och för en kort stund är det bara bestickens slammer mot tallrikarna som hörs. Men när den värsta hungern lagt sig börjar diskussionerna igen. Den här gången om fotboll, speedway och den kommande fisketävlingen Oktobergäddan.

Samtalsämnena tar aldrig slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om