När föreningens ordförande Karin Åhström, dess vice ordförande Britt-Marie Larsson och Beatrice Almström, vid ett bord i biblioteket, Folkets hus B-sal, litet närmare går igenom vårens program, kommer de osökt in på nästa års nyhet i utbudet av evenemang och aktiviteter:
Strömmingsfesten den 6 juni på Nationaldagen. Hargshamns fiskeriförening kom med idén.
– Strömming är inte bara något som många förknippar Roslagen med, utan också i allra högsta grad Hargshamn. På försommaren är Hargshamn välbesökt av fritidsfiskare då strömmingen ”går till”. Hargshamn är verkligen känt för strömmingsfisket och det är något som vi nu tänker att ta upp i våra aktiviteter vid detta tillfälle, säger Karin Åhström.
Strömmingsfesten är tajmad till den tid då strömmingen ”går till”. En plan som föreningen har är att besökarna ska kunna ta sig ut med båt och fiska strömming. Den upptagna strömmingen ska sedan rensas och grillas (sotare).
– Hela dagen blir ett tema kring fiske och strömming där föreningarna håller i trådarna. På strömmingsfesten tänker Folkets Hus ha livemusik, konstutställning med sjö och fisketema, hantverksförsäljning och annat, berättar Karin Åhström.
Men mycket annat händer i Folkets hus i Hargshamn innan Nationaldagen och strömmingsfesten faller in.
Vårprogrammet börjar i januari. Den 17 januari blir en heldag med trumkurs, afrikansk sång och grounding, Grounding är en träningsform som bygger på den afrikanska dansen och som körs av ett gäng varje måndag kväll i Folkets Hus. På den följer festkväll fylld av afrikanska danser och rytmer. Då medverkar också den lokala kvinnogruppen Kibom som Karin Åhström är medlem i. Gruppen har varit i Afrika ett flertal gånger där den influerats av afrikansk musik.
Under 2014 började Folketshusföreningen även med syjunta och tovningskurser:
– Det kommer vi att fortsätta med under våren, fortsätter Karin.
Folkets hus har tre våningar, med källarplanet och här används varje liten vrå i verksamheten.
Biblioteket som vi sitter i, B-salen, är öppen på torsdagar och när dagis och fritids kommer på besök håller Britt-Marie Larsson i barnverkstad. Här ordnas också filmvisningar.
I A-salen, som är huvudlokal, hålls bland annat regelbundet dans, teater, konserter och pubkvällar.
Folketshusföreningen har också haft aktiviteter utomhus som marknader. Men i år och framöver kan man räkna med mer verksamheten än tidigare i trädgården. Trädgården har nämligen gjorts i ordning och blivit attraktiv med nya planteringar, blommor och gröna växter.
Dessutom har föreningen en helt ny boulebana och grillplats
– Vi fick idén till att göra trädgården fin förra året. Tidigare var marken som hör till Folkets hus igenväxt och var egentligen bara en stor gräsmatta som campare kunde använda, säger Britt-Marie Larsson som blir lyrisk när hon berättar hur marken har börjar förvandlas till en fin, blomstrande, välskött trädgård som föreningen kan använda för olika aktiviteter.
Folketshusföreningen har fått pengar till trädgårdslyftet både från det så kallade Föreningslyftet i Östhammars kommun och Leaderpengar.
Det sjuder av liv i föreningen. Men för bara fyra, fem år sedan var föreningen inne i en svacka. Då talades det till och med om att föreningen skulle läggas ner. I den vevan blev Karin Åhström ny ordförande.
– När vi sedan fick två nya eldsjälar som jobbar med oss, för ett par år sedan, Liisa Ristikartano och Beatrice Almström, fick vi ny inspiration Det betyder oerhört mycket att nya personer kommer in i verksamheten. De kom i rätt tid, tycker Karin Åhström.
Och så är den nya brandtrappan färdig så att läktaren äntligen kan öppnas.
Läktaren och den lägenhet som finns en trappa upp har varit stängd, men har nu rustats upp samtidigt med den nya brandtrappan.
Läktaren har plats för ett tjugotal personer och lägenheten kan hyras ut till besökare.
Hela Folkets hus tar upp till 300 personer.