Som sjukgymnast i Heby kommun gör Sara Nilsson vanligtvis många hembesök. Men den senaste veckan jobbar hon i stället hemifrån, eftersom hon själv tillhör riskgruppen för viruset.
Samtidigt har också hennes kollegors hembesök minskat rejält och nu åker man egentligen bara hem till äldre för att tillgodose basala behov, som att hjälpa dem att komma ur sängen eller gå på toaletten. I övrigt hålls möten och uppföljningssamtal så långt som möjligt över telefon. Mindre akuta ärenden, som rehabträning, skjuts upp tills dess att risken för smitta i samhället bedöms som mindre.
Om rekommendationen att riskgrupper ska hålla sig inomhus och isolerade står fast är Sara Nilsson orolig för vad konsekvenserna för äldre kommer att bli.
– All inaktivitet är egentligen dålig för kroppen och för äldre personer påverkar det ganska snabbt. Den förmåga som man har i dag är en färskvara, vad gäller rörlighet brukar man prata om 10 dygn innan det blir sämre. Balans och styrka är grund för att inte ramla och göra illa sig som äldre, säger hon.
Som generellt råd uppmanar Sara Nilsson den som kan att fortsätta hålla sig så aktiv som möjligt.
– Man kan tänka på att resa sig upp någon gång i timmen eller ta ett varv med rullatorn i vardagsrummet, även om det inte är så kul. Är man det minsta osäker kan man höra av sig till vårdcentralen eller till oss på rehab-gruppen för råd.