Antimyggmedel bara hemskt för myggor

En nyligen färdigställd utvärdering visar att det biologiska antimyggmedlet Bti troligen enbart träffar stickmyggornas larver, övriga insekter klarar sig undan.

Heby2006-02-18 00:00
Resultatet gör att projektet Biologisk myggkontroll i Nedre Dalälven kan börja tänka på att söka tillstånd också i mer känsliga områden, till exempel naturreservatet i Östa och intill nationalparken vid Gysinge.
När Dalälvens våtmarker översvämmas varpå det följer varm väderlek kan mycket stora mängder av den aggressiva översvämningsmyggan kläckas och terrorisera ortsbefolkning och turister.
Kemikalieinspektionen har tidigare gett tillstånd till att sprida Bti i områdena kring Österfärnebo, Gysinge, Tärnsjö och Huddunge. För de områdena kommer projektet att söka nya tillstånd för besprutning från luften vid behov i sommar.

Ser inget
Parallellt med bekämpningen av översvämningsmyggans larver har ett uppföljningsprogram pågått för att utröna om andra insekter påverkas. Utvärderingen, som omfattar tre somrar och tre bekämpningar, visar att så knappast inte är fallet.
— Hade Bti haft effekt på dem arter fjädermyggor som finns i Nedre Dalälven hade vi sett det, säger myggprojektets vetenskaplige ledare, Jan Lundström vid Uppsala universitet.
Tidigare utländska undersökningar har visat att fjädermyggor kan påverkas av Bti, men då har mängden bekämpningsmedel varit 10 till 75 gånger högre än de doser som använts i Nedre Dalälven.
— Vi skall fortsätta studierna men då bara fokusera på fjädermyggor samt på den breda paljettdykaren, en vattenskalbagge som antas leva i Östa och som äter mygg, säger Jan Lundström.

Vill utvidga
Där har den baggen ännu inte hittats av forskarna, däremot på djupt vatten i Nordmyrasjön. Forskarna tittar också på om överflygningarna med helikopter då Bti sprids stör havsörn, fiskgjusen, trana, sångsvan och storlom.
— Havsörn och fiskgjuse häckar inte i spridningsområdena, storlommens bon hamnar under vatten vid översvämningar. Effekten på trana och sångsvan behöver dock utredas mera kanske genom experiment med överflygningar för att se hur de reagerar.
Jan Lundström vill nu utvidga bekämpningsprogrammet med nya områden där befolkningen upplevt stora problem, nämligen delar av Ista naturreservat i södra Gästrikland och Östa friluftsreservat väster om Tärnsjö.
— Östa har chans att få tillstånd redan i sommar. Företagarna har skrivit till kemikalieinspektionen och påtalat vilken stor ekonomisk betydelse sommarturismen i Östa har för bygden.
Ansökningar planeras även för Jäderholmarna och Sonneboviken nedströms Avesta och områden i Hedesundafjärden samt ett område intill Gysinge i anslutning till och i nationalparken Färnebofjärden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om