Det var under ett fackligt möte tidigare i år som två chefer på Apotea ska ha gjort intrång. Mötet skulle avhandla en pressad arbetsmiljösituation.
– Ett antal medlemmar som arbetar inom en specifik enhet på Apotea hade bett om ett möte för att berätta om sin arbetsmiljö. De upplevde den som väldigt dålig med väldigt hög arbetsbelastning, säger Camilla West, ordförande för den lokala fackklubben Unitea.
Arbetstagarna hade fått godkänt från sin närmaste chef att gå på mötet. Facket hade bokat ett mötesrum.
– Innan mötet fick vi plötsligt ett mejl från chefen på avdelningen som sa att han såg "fram emot mötet". Vi informerade om att han inte var kallad men han, tillsammans med en person från HR, dök ändå upp och "kapade mötet", säger Camilla West.
Mötet ägnades åt en diskussion kring om själva mötet fick eller inte fick hållas, i stället för det som var tanken.
– De som var där tyckte det var förfärligt otrevligt, säger Camilla West.
Apoteas ledning delar inte bilden av vad som hände.
– Det saknades tydlig information om vilket slags möte man skulle ha. Så fort chefen och medarbetaren från HR hade förvissat sig om vad det var för möte lämnade de mötet, säger Stefan Eriksson, vice vd på Apotea.
Unionen menar att cheferna gjorde intrång på mötet och därmed hindrade mötet från att äga rum som planerat. De utmålade mötet som otillåtet och förbjöd arbetsmiljöombudet från att ha möten som inte godkänts i förväg. Unionen anser att Apotea brutit mot både arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen.
Nu stäms Apotea i Arbetsdomstolen och facket kräver totalt 125 000 kronor i skadestånd.
– Vi ställer oss helt frågande till att man tar det här till domstol. Vi har haft en bra dialog med facket lokalt och anser inte att vi har gjort något fel, säger Stefan Eriksson.
Unionen däremot menar att det som hände är ett tecken på att Apotea har ett negativt förhållningssätt till facket.
– Vi ser att händelser av den här typen sprider en oro i organisationen att man inte törs gå till skyddsombud och prata. Det ska man självklart göra. Arbetsgivaren har inte rätt att hindra någon från det, säger Camilla West på Unionen.
UNT granskade arbetsmiljösituationen på Apotea i flera artiklar under våren, där anställda larmade om bland annat straff om de arbetade för sakta, SMS-trakassering och upplevd övervakning. Kritiken tillbakavisades av Apoteas vd Pär Svärdson.