Orsaken är att man inte lyckats nå produktionsmålet för mjölk. Åtta ladugårdsanställda har sagts upp, de sista slutar i början på nästa månad.
– Vi vet inte med säkerhet varför korna inte ger mer. Jag tror att det handlar om en kombination av oerfarenhet och vattenproblem, gården ligger på gammal sjöbotten, säger ägaren Håkan Karlsson.
När man för tre år sedan ökade antalet djur och tog ut mer vatten från den borrade brunnen fick man problem med salt i vattnet.
– Att i stället ta vatten direkt från sjön Tämnaren kräver tidsödande tillstånd och drar kostnader, säger Håkan Karlsson.
Inför nödvändigheten att dessutom behöva investera i en ny mjölkanläggning och ett nytt kalvstall väljer han att sälja korna som livdjur till en uppköpare i Linköping. Redan har den mjölkande besättningen minskat från 270 till 120 kor. Som mest hade gården 500 djur med kalvarna inräknade.
Håkan Karlsson köpte Aspnäs år 2004. Han hade varit verksam inom finanssektorn och satsade eget kapital i den nya branschen. Gården har närmare 500 hektar jord och 450 hektar skog.
Sonen Magnus leder arbetet på gården.
– Det blir tomt i ladugårdarna, säger Magnus Karlsson. Men ett 50-tal kor kommer vi att behålla som köttdjursbesättning för att det inte skall växa igen mellan sjön och gårdskyrkan.
Vinterhalvåret blir Magnus Karlsson i stort sett ensam på gården. Under sommarhalvåret behövs en del säsongsanställda för sådd och skörd. Magnus Karlsson säger att man också kommer att erbjuda entreprenadtjänster åt andra bönder med de maskiner som finns på gården.
– Det började vi med i fjol, det finns en efterfrågan.
Hur ser Gefleortens mejeri med cirka 90 leverantörer på att Aspnäs slutar leverera?
– De är inte glada, säger Håkan Karlsson, men vi måste tänka på lönsamheten, vi kan inte driva företaget med underskott.
Ett stort fel med svenskt jordbruk, menar Håkan Karlsson, är att stora ekonomiska föreningar styr marknadsförutsättningarna.
– Deras politik gynnar inte bönderna. Det finns med andra ord en intressekonflikt mellan dessa organisationer och deras medlemmar. Vi kommer tyvärr att få se åtskilliga svenska gårdar som läggs ner bara under de kommande två åren.