"Avgör länsbytet i riksdagen"
Företrädare för de fyra borgerliga partierna har i en motion till riksdagen framfört önskemål om att frågan om länsbyte för Heby kommun ska avgöras i riksdagen.
Vid förra tillfället avvisades motionen i bostadsutskottet då såväl vänsterpartiet som miljöpartiet gick på socialdemokraternas linje, att avvisa den. Men sedan dess har mycket hänt. Bland annat har Kammarkollegiet, som haft till uppgift att utreda frågan, sagt att det inte föreligger några hinder för ett länsbyte.
- Det finns ingen anledning för sossarna att förhala ärendet ytterligare. De har ju alltid förordat vikten av att den lokala demokratin ska råda och det vore märkligt om de nu ska gå emot folkviljan, säger Per Bill.
I sin motion pekar de borgerliga riksdagsledamöterna på att Heby kommun geografiskt, kulturellt, arbetsmarknadsmässigt och näringslivsmässigt tillhör Uppland. "Såväl folkomröstningar som utredningar och politiska konstellationer ställer sig positiva till att Heby kommun ska tillhöra Uppsala län. Det borde med andra ord inte finnas några hinder för att genomföra en förändring där Heby kommun även administrativt tillhör Uppsala län", skriver motionärerna i sin motion.
De påpekar att valdeltagandet vid folkomröstningen i september 1998 uppgick till 75,3 procent, 57,7 procent röstade för ett länsbyte, 39,9 emot. Med stöd av detta valresultat beslutade fullmäktige i Heby kommun enhälligt om en överföring till Uppsala län.
"Det finns en demokratiaspekt, då folkomröstningar är viktiga för en vital demokrati. Att genomföra folkomröstningar och sedan inte följa folkviljan undergräver tron till politiken och dess möjligheter. När såväl Kammarkollegiet, folkviljan samt lokala politiker är ense, borde det inte finnas några hinder för att på det snaraste bevilja Heby kommuns framställan om byte av länstillhörighet", avslutas motionen.
Miljöpartiet, som normalt förespråkar folkomröstningar, gick alltså på socialdemokraternas linje vid förra tillfället då motionen var uppe för behandling i bostadsutskottet. UNT har sökt Helena Hellar-Rosenkvist (mp), som då var med och röstade ned motionen. Hon gick emellertid inte att nå under tisdagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!