Boende protesterar mot lerbrytning
Tegelbruket vill, genom sin nye ägare multinationella Monier, köpa rätten att bryta lera i kyrkbyn. Det är åkrarna mitt emot Vittinge kyrka och västerut mot skogen som är aktuella, och de ägs av församlingen.
Lantbrukaren Örjan Pettersson på Säby gård vid åkern som kan bli lertag.
Foto: Hans Lundgren
Närboende skriver nu under på ett upprop där man ber företaget och kyrkan att besinna sig. Området har höga naturvärden. I Vittinge kyrkby, det vill säga byarna Säby och Mälby, bor omkring 20 barn som vistas på och vid vägen till och från skolan. Mellan var sjätte och tolfte minut kommer lastbilar att köra mellan brytningen till tegelbrukets lerupplag.
Det finns därför en påtaglig olycksrisk. Vägnätet i området är smalt och lantbrukare befarar att man inte skall kunna komma fram med sina maskiner i vårbruket.
Samtidigt bor många anställda vid tegelbruket i byarna och där omkring.
Därmed finns en motsättning mellan deras intresse för företagets framtid och arbetstillfällena och de som värnar miljön, trafiksäkerheten och lugnet.
Frågan är nu närmast vem som äger rätten att upplåta eller överlåta leran till Monier. Marken förvaltas av egendomsnämnden i Uppsala stift, men församlingen äger den. Emellertid är lokala kyrkorådet positiv till lerbrytningen, medan det i församlingen finns många kritiker till planerna.
Närboende fruktar också att priserna på mark och hus i området kommer att sjunka, eftersom brytningen löper över så lång tid.
Monier Sweden måste få klartecken av länsstyrelsen i Uppsala län för att kunna genomföra affären med kyrkan och sina lerbrytningsplaner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!