Coronaavvikelser rapporterades inte som de ska

Under årets första sex månader, då även coronakrisen rasade som värst i Sveriges kommuner, rapporterades bara en handfull avvikelserapporter centralt till Heby kommun.

Under årets första sex månader rapporterades bara 17 avvikelserapporter till Heby kommun. Det är en minskning på över 90 procent jämfört med samma tidsperiod i fjol, enligt siffror som UNT begärt ut.

Under årets första sex månader rapporterades bara 17 avvikelserapporter till Heby kommun. Det är en minskning på över 90 procent jämfört med samma tidsperiod i fjol, enligt siffror som UNT begärt ut.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Heby2020-09-14 10:00

– Såklart inträffar fler avvikelser under en rådande pandemi, men när det gäller att rapportera in dem centralt, så haltar vi efter. Det är en brist, säger Anne Eriksson på Heby kommun.

Hon är verksamhetschef för Individ och Familjeomsorgen på kommunen. Under det första halvåret i år har antalet avvikelser som rapporterats in av personalens omsorgspersonal, som kommit förvaltningen till del, minskat med 90 procent, enligt siffror som tidningen begärt ut. Det har nämligen bara inkommit 17 avvikelser till förvaltningen från januari till juni i år. Det är bara en tiondel av antalet avvikelser som rapporterades in under samma tidsperiod i fjol, då 213 avvikelser rapporterades in.

– Det låter konstigt men vi ser ju gärna att antalet avvikelser ökar, eftersom det innebär att vi får synliggör fler förbättringsområden, säger Anne Eriksson.

Kommunens personal har skyldighet att rapportera allvarliga missförhållanden eller brister i vård och omsorg. Detsamma gäller personal som utför vård och omsorg i privat regi. Avvikelserna ska rapporteras in i både kategorin vård – i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen HSL– och kategorin omsorg, enligt Socialtjänstlagen SOL, och LSS.

Inom vårdkategorin har antalet avvikelserapporter varit bestående under de senaste åren. Ungefär hundra avvikelser per månad under både 2018, 2019 och de första sex månaderna 2020. Men just inom kategorin omsorg, enligt lagarna SOL och LSS, har det minskat stort, enligt de siffror som tidningen har begärt ut från kommunen centralt.

Under 2018 gjordes 297 avvikelserapporter i Heby kommun inom SOL och LSS-området. Under 2019 ökade antalet till 327 avvikelserapporter: en ökning med 10 procent. Men enligt förvaltningens centrala statistik minskade antalet avvikelser under 2020 till en tiondel.

– Det ser tokigt ut, under en pandemi med många ärenden så ökar antalet avvikelser snarare än minskar. Så min bedömning är att det inte har minskat utan snarare att enhetscheferna inte har rapporterat in dem till förvaltningen centralt, säger Anne Eriksson.

Behöver inte kommunen centralt kunna bedöma hur många avvikelser som skett?

– Rapporteringen halkar efter, det är en brist. Egentligen ska man göra detta löpande men här har enhetscheferna brustit, är min bedömning, säger Anne Eriksson.

Att förvaltningen inte får avvikelserapporterna ska inte ses som att personalen inte gör avvikelser, tycker hon. Och alla avvikelser som kommer in handläggs skyndsamt på vårdenheten där avvikelsen rapporterades omedelbart, för att undvika att händelsen upprepar sig. Men ändå kommer inte rapporten till förvaltningen förutom i enstaka fall.

– Till kvalitetsberättelsen, när vi ska rapportera antalet avvikelser inom SOL och LSS till kommunfullmäktige, kommer vi att ha en samlad bild. Och det kommer troligen se ut ungefär som tidigare år, säger Anne Eriksson.

Är det inte en svaghet att inte ha en samlad bild innan dess?

– Absolut.

När gör ni kvalitetsberättelsen?

– I februari, säger Anne Eriksson.

En bidragande orsak kan vara att kommunen har ett nytt elektroniskt rapporteringssystem för avvikelser inom omsorgen.

– Vi har fått ett nytt system för att rapportera in avvikelserna, Stratsys, och därför går det troligen lite långsammare ute på enheterna, säger Anne Eriksson.

Avvikelserapport

Alla på en arbetsplats inom vård och omsorg är skyldiga att skriva avvikelser.

Avvikelser är något som avviker från normal rutin. Avvikelsen kan leda till tidspillan, onödiga kostnader eller till och med skada för vårdtagare.

Avvikelsehantering innebär att man på ett systematiskt sätt identifierar, dokumenterar samt rapportera negativa händelser. Därefter ska man åtgärda orsaker, utvärdera åtgärdernas effekt samt sammanställa och återkoppla erfarenheterna till verksamheten.

Källa: Vårdhandboken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om