Delade åsikter om myggbekämpning
Kemikalieinspektionen (Kemi) begärde i december ett yttrande från Heby kommun om hur man ser på fortsatt myggbekämpning med det biologiska medlet Bti i Nedre Dalälven i sommar.
— Jag funderade på att bifoga en promemoria till nämndens yttrande, men jag hann inte, säger han.
Sedan årsskiftet är Sala och Heby miljö- och byggförvaltningar sammanslagna till en gemensam förvaltning med kontor i Sala.
Heby och Sala har dock kvar var sin nämnd för miljö- och byggärenden.
Hebynämndens ordförande Jan Albinsson (s) informerades i mitten på januari av kommunalrådet Carina Schön om remissen. Ärendet fanns dock inte med på nämndens föredragningslista.
— Jag antog att det berodde på att papperen från Kemi hade anlänt efter vår beredning.
Politiskt het
Jan Albinsson kontaktade Magnus Gunnarsson och begärde att remissen skulle tas upp som extraärende på nämndens möte i förra veckan, eftersom svarstiden går ut i början på februari.
Magnus Gunnarsson uppger att förvaltningen hade berett ärendet. Han tycker, säger han, att det blev en bra diskussion i nämnden.
— Men frågan är politiskt het, det finns en stor opinion i lokalbefolkningen för Bti. Dessutom kan man utläsa av Kemis remiss att myndighetens avsikt i vilket fall är att bifalla Bti-ansökan. Man kan ju undra varför de frågar.
Jan Albinsson framhöll i nämnden hur svåra myggen kan vara i Nedre Dalälvsområdet.
— Och jag erinrade om att det rör sig om ett forskningsprojekt som avslutas nästa år och som sedan skall utvärderas.
Inte tillräckligt selektivt
Redan för fem år sedan framförde Salas kommunekolog Kjell Eklund kritiska åsikter om projektet Biologisk myggkontroll:
— Jag håller fast vid det jag skrev då. Kontrollprogrammet inte är tillräckligt selektivt, Bti drabbar även andra arter än översvämningsmyggen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!