Guldjakt utanför Heby
Boliden letar zink och koppar i skogarna norr om Heby. Sådana förekomster brukar också innehålla guld.
Foto: Rolf Hamilton
Varför just det här området?
- Vi ser det som en del av Bergslagenfältet, men i modern tid har vi inte sökt efter basmetaller i Uppland, säger Robert Pantze, geofysiker på Boliden i Skellefteåfältet.
Bolaget har letat metaller i 90 år. Stora mängder iakttagelser och data finns lagrade, bland annat just från området utanför Heby.
- Historiskt vet vi att mineralisering förekommer i den här regionen, bästa exemplet är Sala silvergruva. Hela Bergslagenfältet är fullt av skärningar och gruvförsök.
Malmmineraler av silver, bly, koppar, zink och guld har hittats i hällar och i block efter inlandsisen, mest i Norrland. I brytningsbara fynd är metallerna ofta associerade till varandra i så kallade komplexmalmer. Guld utvinner Boliden i första hand som restprodukt, eller snarare som bonus, när koppar och zink särskiljs i smältverket i Rönnskär.
- Guld och silver i större mängder är rätt så ovanliga, men ibland har vi tur.
Skall det vara värt att exploatera en fyndighet är det inte enbart metallhalterna som är avgörande, säger Robert Pantze.
- Volymen och kostnaden för att bryta malmen är lika väsentliga. Det måste handla om miljontals ton om det skall bli lönsamt, säger han.
Från undersökning till eventuell brytning tar det flera år.
- Fyndigheten måste undersökas med provborrningar. Analyserna av borrkärnorna tar tid.
Nu efterfrågar framför allt Kina och Indien zink och koppar, priset har ökat kraftigt liksom de gjort det på järn och stål. För att inte tala om guldpriset!
Boliden förfogar över hela produktionskedjan, från gruva till smältverk. Hela tiden letar man nya fyndigheter i Sverige och i utlandet att mata anrikningsprocesserna med.
Boliden har en handfull mätningstekniker anställda som på heltid söker efter ädla metaller. Alf Lundmark och Anders Marklund har bland annat hittat guld som resulterat i gruvor.
Men bara några promille av alla undersökningar leder till brytningar.
De signaler de sänder genom kabeln skapar elektriska fält ner i marken. De navigerar mellan koordinater och mätpunkter med hjälp av en avancerad GPS-mottagare. Elen skickas ut på fyra olika frekvenser. De går där fram och tillbaka, koncentrerade på uppgiften. Men till en eventuell gruvbrytning är som sagt steget rätt långt.
Ljuset blir litet mer närvarande för varje dag. När de är klara här om en månad blir det nya uppdrag:
- Vi är i Mellansverige på vintern, men när dagarna också blir längre norrut ska de upp till Norrbotten och leta, säger Robert Pantze.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!