Heby, Gävle och Sandvikens kommuner kommer att gemensamt ansvara för underhåll av broarna med hjälp av driftbidrag från Riksantikvarieämbetet.
Det är de tre kommunerna som tillsammans med länsstyrelsen i Gävleborg, Riksantikvarieämbetet och Fortifikationsverket som äger broarna, kommit fram till denna lösning. Samarbetet innebär att de broarna kommer att finnas kvar åtminstone tio år till.
För Mats Köbin i Morgongåva som är väldigt engagerad i bevarande av byggnader och annat som hör till den gamla järnvägen mellan Sala och Gävle som togs ur drift på 1960-talet, var det goda nyheter:
- Järnvägen var under lång tid en livsnerv genom de bygder där den gick, och historian kring den är väl värd att bevara, sade Mats Köbin.
Diskussionerna om hur de fyra gamla broarna, en i Heby, en i Gävle och två i Sandvikens kommuner, ska kunna bevaras har pågått under ett antal år. Fortifikationsverket som äger dem har försökt hitta nya ägare till dem, och när det inte gått inte sett någon annan möjlighet än att riva dem eftersom de inte behövs för deras verksamhet och då bara kostat pengar i underhåll.
Naturvårdsverket har tidigare sagt nej till att överta ägandet, och från Heby kommun har det kommit bestämda besked att man där inte har någon möjlighet att gå in med pengar varken för samägande av broarna med de andra två kommunerna eller som bidrag till underhåll av dem.
När nu en överenskommelse nåtts där Riksantikvarieämbetet garanterar årliga driftbidrag på 300 000 kronor i tio år till underhåll och kommunerna tagit på sig att med hjälp av bidragen stå för underhållet kan broarna ges ett rostskydd som kommer att bevara dem åtminstone tio år framåt. Dessutom ska de repareras och utrustas så att de kan anslutas till befintliga vandringsleder och Färnebofjärdens nationalpark.
Klara Wirdby, enhetschef vid länsstyrelsen i Gävleborg var nöjd med överenskommelsen:
- Broarna har högt kulturhistoriskt värde och med hjälp av dem tillgängliggörs naturreservatet. Att de dessutom är byggnadshistoriskt intressanta gör det ännu angelägnare att de bevaras. Riksantikvarieämbetet vill att de görs till statliga byggnadsminnen, men när ett sådant beslut kan komma är svårt att säga, sade Klara Wirdby på tisdagen.
Enligt Klara Wirdby är det sannolikt att Gävle kommun tar på sig underhållsansvaret för samtliga fyra broar genom avtal med Heby och Sandvikens kommuner.