Han är busschauffören som röker ost mellan körningarna

Det började med att han rökte ost till vänner och bekanta. Nu växlar busschauffören Roger Waller upp och säljer ost i allt större skala.

Roger Waller berättar att grannarna inte har klagat på röklukten, i alla fall inte än.

Roger Waller berättar att grannarna inte har klagat på röklukten, i alla fall inte än.

Foto: Isak Fritzon

Heby2021-07-10 15:30

Roger Waller har varit omgiven av rök sedan barnsben. Intresset föddes då han hjälpte till med rökning hos en av hans pappas vänner. 

– Jag var med min far och hans kompis som rökte kött och fisk. Då fick jag vara med och elda i kaminen. Intresset för rökning väcktes där.

Efter flytten till Heby byggde han ett rökskåp för att röka skinka till smörgåspålägg men det slutade inte där. 

– Jag tänkte "man kanske kan röka andra grejer också" så jag sökte på nätet och hittade att man kan röka ost. Jag provade och nu röker jag nästan bara ost.

undefined
Roger Waller berättar att grannarna inte har klagat på röklukten, i alla fall inte än.

Först var det bara för eget bruk men Roger märkte att osten blev populär i bygden.

– Jag började ge bort ost till vänner och bekanta i stället för en vinflaska. Sen spreds ryktet och allt fler ville köpa. Då tänkte jag "jag får väl prova att sälja det". Jag gjorde i ordning en nyårspåse med lite rökta mandlar, rökt flingsalt och två olika rökta ostar. Det blev total succé. Jag fick panik och hade nästan inte grejer så det räckte till alla beställningar, säger han och fortsätter: 

– Det åkte hit folk från Sala, Västerås och Enköping och köpte nyårspåsar. När jag märkte att efterfrågan var stor startade jag företaget och fixade till butiken. 

Eftersom osten är kallrökt behöver Roger bara fylla på med rökspån morgon och kväll. Därför fungerar rökningen att kombinera med hans ordinarie jobb som busschaufför. 

– Det sköter sig självt så jag kan röka ost medan jag är på jobbet och kör skolbarn. 

undefined
Det mesta går att röka menar Roger. Idag står flingsalt på meny. "Jag har börjat att experimentera med fler saker att röka och tänker röka en egen kryddblandning framöver."

Roger köper in ost när butikerna har låga priser och sen påbörjar han förädlingsprocessen. Han berättar att andra som röker ost oftast låter osten rökas i fem till sex timmar för att sedan lagra den i cirka 10 dagar. Röksmaken som utvecklas under den tiden räcker inte på långa vägar för Rogers palett.

– Jag tycker smaken blir bättre när man röker i 30 timmar och lagrar osten i minst två månader. 

undefined
"Jag har byggt det av ett gammalt torkskåp så det är ett hembygge rakt igenom", berättar Roger om rökskåpet.

Han berättar att de flesta äter osten som tilltugg men att vissa använt osten som substitut för skinka på pizza. Själv har Roger osten i det mesta. 

– Jag har den i sallader eller som smaksättare i köttfärssås. Det kan nästan bli för mycket ibland. 

Än har företaget inte gått med vinst – kommunens tillstånd kostade honom cirka 8 000 kronor, men Roger har planer på att expandera.

– Jag har kontakt med en delikatessbutik i Enköping. De har en större kundkrets och då kanske det kan bli lite plus i kassan.

undefined
"De flesta som kommer är folk jag inte har någon aning om vilka de är. Men de letar sig hit och de flesta kommer tillbaka, det är väldigt kul", säger Roger Waller.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!