Historiskt dåligt företagsklimat i Heby: "Ett svek"

Heby kommun är en av de sämsta kommunerna i landet när det gäller företagsklimat. Nu får kommunledningen kritik från Företagarna.

Företagarnas ordförande i Heby Charlotte Wall riktar stark kritik mot Heby kommun efter Svensk näringslivs kommunranking.

Företagarnas ordförande i Heby Charlotte Wall riktar stark kritik mot Heby kommun efter Svensk näringslivs kommunranking.

Foto: UNT arkiv

Heby2020-10-05 06:00

Svenskt näringslivs årliga företagsranking var ingen rolig läsning för Heby kommun. För fjärde året i rad tappar kommunen mark i rankingen och är nu nere på plats 248 av landets 290 kommuner. Det innebär den sämsta placeringen Heby haft någonsin. 

Rankingen baseras på enkäter där lokala företagare har fått svara på frågor om företagsklimatet i deras kommun. Och svaren från Hebys företagare visade att de största problemen i kommunen är politikers och tjänstemäns attityd mot företagande och företagare. 

— Vi har alla förutsättningar att ligga bland den 100 bästa i landet då vi har många duktiga företagare som driver lönsamma företag i kommunen. För att det ska ske måste den politiska ledningen peka med hela handen och besluta att näringslivet måste prioriteras. Men det finns stora brister i ledarskapet och man gör ingenting aktivt för att vända den här trenden, det är mycket allvarligt, säger Charlotte Wall, ordförande i organisationen Företagarna i Heby. 

Ett annat stort problem som Charlotte Wall trycker på är det bristande samarbetet mellan skola och näringsliv. I den kategorin är Heby en av de absolut sämsta kommunerna i landet.  

— Det står uttryckligen i läroplanen att skolan ska bedriva ett entreprenöriellt lärande, men här är det ingen som vet vad det betyder verkar det som. Det här är ett svek mot barn och ungdomar då man inte förbereder dem på livet efter skolan i en tid då vi behöver mycket kompetent arbetskraft, säger hon. 

Vilka blir de största konsekvenserna av att Heby ständigt ligger så här långt ner på rankingen? 

— Det är aldrig bra att få en sådan här stämpel på sig. I förlängningen blir det svårare att få företag att etablera sig i kommunen, och det kan få stora följder vad gäller skatteintäkter och arbetslösheten. Kommunen har gjort det fantastiskt med e-handelsklustret i Morgongåva, nu gäller det att prioritera små och medelstora företag också.

Vad är det då som krävs för att Heby kommun ska bryta den här trenden? 

— Framförallt behövs det ledarskap som vill satsa på företagen. Små och medelstora företag bidrar med 36 procent av skatteintäkterna till Heby. Då tycker jag att man bör visa mer respekt mot dem som bidrar till samhällets försörjning. Bara om någon klev fram och sa tydligt att man kommer prioritera de här frågorna så skulle det lösa många problem som kommunen dras med vad gäller vård, skola och omsorg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!