Hon är ombud för Hebybor i behov av stöd

Ulrika Lundblad, 45, från Bålsta är sedan några veckor personligt ombud för psykiskt funktionshindrade i Heby kommun. Fristående från både kommunen och landstinget är hennes uppgift att hjälpa människor till rätt insatser från samhällets sida.

Ulrika Lundblad arbetar i Heby på torsdagar och fredagar.

Ulrika Lundblad arbetar i Heby på torsdagar och fredagar.

Foto: Hans Lundgren

Heby2007-12-01 00:01
Ulrika Lundblad är kvartärgeologen som fick intresse för psykiatri och sadlade om.
- Att man redan har en förvaltare och kontakt med psykiatrin är inget hinder för att vända sig till mig. Jag tror till och med att det finns funktionshindrade i Heby kommun som är anonyma, som inte vågat ta steget och försöka ändra på sin situation.
Ulrika Lundblad säger att hon kan hjälpa till i samtal med försäkringskassa, arbetsförmedling, socialtjänst, läkare.
- Man kan säga att jag kan förstärka den funktionshindrades röst. Särskilt viktigt är det att komma i kontakt med unga människor. Ju tidigare det sker, ju rikare liv kan den enskilde få.

Hon är i färd med att ställa i ordning sitt kontor en trappa upp i gamla apoteket i Heby där också Hela Människan numera håller till. Ulrika Lundblad delar sin tjänst i Heby med en likadan halvtid i Knivsta.
- Båda kommunerna har valt den här modellen. Min tjänst betalas till ungefär fifty-fifty av statsbidrag och kommunerna. I Heby och Knivsta ville man ha någon utifrån i den här uppgiften.
Personligt ombud är en idé som hör samman med psykiatrireformen år 1995. När de stora mentalsjukhusen stängdes och patienterna flyttade ut i eget boende i samhället genomfördes på tio platser i landet ett försök med personliga ombud. Kärngruppen var och är de svårare psykiskt sjuka, till exempel den så kallade psykosgruppen, de kroniskt sjuka.

Sammanlagt 45 000 personer lämnade mentalsjukhusen i mitten på 90-talet, en stor grupp som fortfarande är eftersatt.
Försöket med personliga ombud slog väl ut och år 2002 började verksamheten att byggas ut i hela landet, men den är inte obligatorisk.
På många håll drivs den i kommunens egen regi, men bland annat i Heby och Knivsta köper alltså kommunerna denna tjänst av entreprenörer.
Ulrika Lundblad är knuten till stiftelsen Parasoll som drivs av lokala föreningar inom Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, och schizofreniförbundet som arbetar för de psykiskt funktionshindrades intressen.

Ett problem
är medmänniskors attityder. De funktionshindrade uppträder ibland annorlunda, det skrämmer vissa människor.
- I Heby finns ingen lokalavdelning av RSMH. Jag vill därför medverka till att en sådan bildas så snart som möjligt, säger Ulrika Lundblad.
Den som känner igen sig och vill träffa dig, hur gör man och vad händer?
- Man kan ringa till mig, skriva eller mejla. Vi bestämmer en tid och träffas på en plats där klienten känner sig trygg. Vi samtalar i hemmet eller kanske på ett kafé. Klienten berättar om sin livssituation och vilka hinder som finns. Vi bestämmer vad vi skall börja med att lösa. Jag har tystnadsplikt och de anteckningar jag för förvaras tryggt och kan när som helst hämtas ut av klienten.

Ulrika Lundblad betonar att fler och fler psykiskt funktionshindrade återhämtar sig. Insatser som främjar självbestämmande och sammanhang är de bästa. Men ett problem för de psykiska funktionshindrade i just Heby kommun är att man inte får någon tid hos allmänpsykiatrin i Uppsala efter länsbytet den 1 januari i år.
- Det finns helt enkelt inte tillräckligt med läkare där för att motsvara behovet. Före länsbytet hade man kontakt med psykiatrin i Sala. Nu hänvisas många till familjeläkaren på hemorten som inte kan så mycket psykiatri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om