Hon blev sjuk av ombyggnadsarbeten
En astmatiker nekades ersättningsbostad då hennes bostad i Morgongåva skulle renoveras. Hon hamnade på akuten med stora andningssvårigheter.
Kvinnan blev sjuk på grund av stamrenoveringsarbetet.
Foto: Hans Lundgren
Innan stamrenoveringen inleddes frågade hon hyresvärden Hebygårdar om det fanns möjlighet till en ersättningsbostad under byggnadstiden, av medicinska skäl.
Svaret blev nej och på torsdagsmorgonen fick kvinnan uppsöka akuten på Akademiska sjukhuset med stora andningssvårigheter.
- Beskedet i dag är att hon får betala annat boende själv, säger hennes före detta make Rolf Jonsson som bor i Uppsala.
Hyreshuset på Lekvägen 1 har 21 lägenheter och stamrenoveras i etapper. Hebygårdar företog innan byggnadsarbetena startade en miljöinventering- och konsekvensbeskrivning. Bolaget genomförde också möten med de boende.
- Hyresgästerna accepterade att bo kvar medan renoveringen pågick. Jag uppfattade att det stora flertalet bara var glada för att äntligen få en upprusning, säger Björn Eriksson förvaltningschef på Hebygårdar.
Han hänvisar till att fastighetsägaren är skyldig att underhålla husen, det aktuella i Morgongåva byggdes år 1961. Åtgärderna innebär olägenheter som damm och buller. Men hyresvärden är inte skyldig att erbjuda ersättningsbostäder under byggnadstiden.
- Men när man vet om att det finns en astmatiker i huset borde man ta hänsyn och ordna något annat, säger Rolf Jonsson.
En gemensam dusch för de sex hyresgäster som berörs av den första etappen har placerats i en vinterisolerad bod på gården. Där och i källare finns också en gemensam toalett. Alla hyresgästerna har dessutom fått en så kallad skogstoa för inomhusbruk
- Även hyresgästföreningen har i en förhandling gått med på kvarboende, säger Björn Eriksson.
Rolf Jonsson säger att hans exhustru fick astmaanfallet till följd av den dammiga inomhusluften.
- Jag konstaterar att hyresgästföreningen gjort ett mycket dåligt avtal med kommunens bostadsbolag. Vi får försöka ordna ett annat boende på egen hand, hon kan inte återvända till sin lägenhet under de här förhållandena.
Rolf Jonsson hävdar att det också finns asbest i lägenheterna?
- Ja, bekräftar Björn Eriksson, i gamla rörböjar, fix och kakelfogar, men det har certifierade sanerare tagit hand om utan att de boende kommit i kontakt med dammet.
Björn Eriksson uppger vidare att förutom stambyte och nya badrum med kakel och klinkers höjs köksbänkarna och skåpen förses med nya luckor. Lägenheterna målas och tapetseras och nya golvmattor läggs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!