"Kommunpsykiatrin påminner om mentalvården på 50-talet"
Kommunpsykiatrin i Tärnsjö utsätts för hård kritik. Tuffa trivselregler, auktoritär personal och meningslöshet präglar vården. Det tycker Jan Plantin, en av förvaltarna som för brukarnas talan.
För ett par år sedan ersattes Liljan med en lägenhet i samhället, Träffpunkten, där brukarna intar en del av sina dagliga måltider. Lägenheten är trevligt inredd. Men i princip är det endast på morgonen i samband med frukost och vid lunch som personal finns där för att dela ut mediciner. Resten av dagen vistas brukarna i sina bostäder där de ibland får så kallat boendestöd. Personalen har tagit de ursprungliga lokalerna i Liljebacken i sin besittning.
- Boendestödet är över huvud taget rätt litet. När vi frågar varför personalen vistas i Liljebacken så mycket, blir svaret att de dokumenterar, det vill säga för anteckningar om verksamheten och brukarna, uppger förvaltarna, Kerstin von Walden i Heby och Jan Plantin, Tärnsjö.
De betonar sin uppgift att i första hand tillvarata sina huvudmäns intressen. Bristerna i verksamheten, anser de, handlar i grunden om attitydfrågor. Personalen, inklusive enhetschefen, agerar auktoritärt.
I maj i år upprättades "trivselregler" för Träffpunkten som de boende måste skriva under på utan att förvaltarna underrättades. Reglerna handlar bland annat om förbud mot våld, förtäring av alkohol och droger, och nödvändigheten av "respektfullt och värdigt bemötande".
- Våld har inte förekommit mellan brukarna, däremot har det hänt att någon vid något tillfälle druckit några öl, men inte bråkat, uppger Jan Plantin.
Konsekvenser vid regelbrott betonas. Hanteras inte teve, stereo och telefon enligt reglerna tas de bort från Träffpunkten. Fysiskt och psykiskt våld och alkoholförtäring leder till portning, vid upprepning till avstängning från Träffpunkten.
- Reglerna är så formulerade att våra huvudmän kan bli avstängda på grund av sitt funktionshinder som ibland kan innebära att de uttrycka sig och gestikulera på ett sätt som kan upplevas störande, säger Jan Plantin.
I ett förtydligande skriftligt svar från förvaltningschefen, som Jan plantin visar, framgår att om ingen personal finns på Träffpunkten, och någon anses bryta mot någon regel, kan brukarna porta varandra.
Beträffande "respektfullt och värdigt bemötande" ger en förvaltare ett exempel där personal kan misstänkas för brister i de avseendena:
- Två av mina huvudmän umgås på fritiden, lagar mat tillsammans och ser på teve. Mannen får dessutom ibland följa med en personal på utflykter i kommunens tjänstebil. När kvinnan frågade om hon också fick följa med nekades hon utan motivering, säger Jan Plantin.
Senare sades det att hon skulle ha avsagt sig boendestödet och att hon därför inte hade rätt att få åka med.
- Det är inget min huvudman eller jag som förvaltare begriper. Vi måste sätta ner klackarna nu, och därför har vi bett länsstyrelsen granska det beslutet enligt biståndslagstiftningen.
Jan Plantin anser att kommunpsykiatrin i Heby, trots en del yttre skillnader, påminner om mentalvården på 1950-talet.
- Omyndigförklaring avskaffades i det hör landet för 18 år sedan, men våra huvudmän behandlas ibland som vore de omyndiga, säger Jan Plantin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!