Kronofogden vägrade rätta fel
Kronofogdemyndigheten i Uppsala vägrade bekräfta att en underrättelse om utmätning dragits tillbaka, trots att inkassoföretaget som begärt utmätningen meddelat att man tagit fel på person och återkallat förrättningen.
UNT har tidigare berättat om fallet. 9 oktober gick kronofogdens frist ut. Hade mannen inte betalat till dess skulle beloppet mätas ut enligt den skriftliga underrättelsen. Något ytterligare besked från myndigheten har inte kommit till mannen eller hans gode man kännedom.
- Kronofogden har givetvis en rutin för att meddela utmätning, men tydligen ingen rutin för att avsluta om åtgärden visar sig sakna grund.
Jan Plantin säger att det är hans uppgift som god man att underrätta sig om att hans klient, en lättare psykiskt funktionshindrad man, inte bara slipper Kronofogdemyndighetens planerade åtgärd att mäta ut det krävda beloppet på pension eller på andra tillgångar.
- Jag vill också veta att han inte längre förekommer i myndighetens register.
Hur personuppgifterna hamnat hos inkassoföretaget och sedan hos kronofogden har jag inte fått någon förklaring till. Men under sådana omständigheter är det väl en rimlig begäran att min klient får ett skriftligt besked att han inte längre figurerar i ärendet på något sätt, att han med andra ord är friad från att ha något som helst med denna skuld och dess reglering att göra.
När UNT på onsdagen kontaktar Kronofogdemyndigheten, som har honnörsorden Hjälpsam, Offensiv och Pålitlig som offentliga ledstjärnor för verksamheten, hänvisas från fler håll till "sekretessen" och slutligen till myndighetens chefstjänstemän, juristteam samt presskontakt i Stockholm.
Kronofogde Åsa Ericson på juristteamet, som UNT sökt och bett ringa, hinner emellan och hon ger äntligen ett vettigt besked:
- Lagstiftningen, säger hon, ändrades för något år sedan. Är man bara aktuell i ett ärende här på myndigheten inom en tidsperiod av två år är det ärendet belagt med sekretess.
Utplåning av en felaktig uppgift sköts av Kronofogdemyndigheten på Gotland.
- Det är en formell sak. Vi skriver en redogörande PM och på det underlaget beslutar de.
Hur skulle du ha gjort om du handlagt just det här fallet?
- Jag skulle ha skrivit ett beslut och förklarat att uppgiften berodde på ett formellt fel, att den inte längre finns i vårt register och att jag meddelat Upplysningscentralen detta, säger Åsa Ericson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!