Länsbyte och minskad befolkning vållar bekymmer

Kommunledningen har fått nya och oväntade ekonomiska bekymmer. Orsakerna är länsbytet och minskande befolkning.

Heby2007-01-31 16:47
Budgetprognosen för januari visar nämligen att det beräknade resultatet i år på drygt 7,2 miljoner kronor äts upp med råge på en gång av den lägre länsvisa skattesatsen i Uppsala län samt färre invånare i kommunen.
I dag, torsdag, läggs prognosen fram för kommunstyrelsen. Den bygger på uppgifter från Sveriges kommuner och landsting och visar att Hebys skatter och statsbidrag i år minskar med drygt 7,8 miljoner kronor.
Den länsvisa skattesatsen bestämmer det årliga bidraget för inkomstutjämning som kommunerna får från staten. Den beräknas på bland annat invånarantalet och storleken på olika åldersgrupper i kommunerna och på den genomsnittliga uttaxeringen i länen.

Mindre statsbidrag
Den länsvisa skattesatsen i Uppsala län är 44 öre lägre i år jämfört med Västmanlands län - 19,63 kronor respektive 20,07 kronor. Det betyder tre miljoner kronor mindre i statsbidrag i år för Hebys del.
Kommunens befolkning minskade i fjol medan den i riket (och Uppsala län) ökade.
Enligt kommunens ekonomichef Torbjörn Larsén innebär den minskande befolkningen samt därutöver vissa regleringskostnader en minskning av statsbidrag för inkomstutjämning med 4,8 miljoner kronor, en summa som kommunen hade drabbats av även om man varit kvar i Västmanlands län
Men tre miljoner beror alltså på länsbytet:
— Den här möjligheten togs inte alls upp i den utredning som föregick länsbytet, säger kommunstyrelsens ordförande Carin Schön (s).
— Nu blir det nog oundvikligt med varsel om ytterligare uppsägning av personal.

Vill inte uttala sig
Carina Schön vill i dagsläget inte uttala sig om vilka personalgrupper som kommer att drabbas.
Men det är till exempel känt att det vikande elevunderlaget gör en del lärare och annan skolpersonal i övertaliga.
Om en vecka läggs också underlagen för 2006 års bokslut fram. De senaste fyra åren har kommunens haft kännbara underskott. Under 2006 kunde emellertid en uppbromsning av den negativa trenden avläsas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om