Länsmuseum i uppsökande verksamhet

Upplandsmuséet har under hösten samarbetat med skolorna i Heby kommun om järnåldern, alltså tiden cirka 500 år före Kristus till cirka år 1050, Från denna långa forntid finns det rika fynd i hela Uppland.

Frida Johansson har träffat 21 skolklasser i Heby kommun.

Frida Johansson har träffat 21 skolklasser i Heby kommun.

Foto: Hans Lundgren

Heby2007-12-10 17:48
På måndagen besökte arkeologen och museipedagogen Frida Johansson, 26, Tärnsjö skola. Hittills har hon träffat 21 klasser i kommunen. Dessutom har 22 lärare fortbildats efter en handledning med lokal prägel.
Det blev intressanta lektioner i klass fyra. Kunskapsnivån visade sig vara hög. Det handlade om fornborgar och gravfält, runstenar och vikingar.
- Ibland har man inte hunnit läsa om järnåldern, men jag tror att de här lektionerna ändå har ett värde, för det är i årskurserna 3 till 5 som eleverna läser om forntiden, säger Frida Johansson.

Hon sitter på en matta på golvet med eleverna omkring sig och visar saker som järnåldersmänniskorna använde. Barnen fick också smaka på torkat och saltat viltkött ur en tidstypisk näverask.
I en hel timme pågick den första lektionen. Frida Johansson berättade att Tärnsjö varit boplats mycket länge. På Kallmossen i närheten finns en 7000 år gammal boplats. Här framställdes mycket järn. Under senare delen av järnåldern fanns i Nora socken (Tärnsjö) en person som företog handelsresor till England. Om det berättar det på en lokal runsten, för övrigt en av tio runstenar i Heby kommun.
- Sådana resor företogs bara av rika och mäktiga personer. Det förekom att vikingarna gjorde plundringsresor, men för det mesta var det fråga om fredliga handelsresor. Och några horn fanns inte på deras hjälmar, de ritades dit på 1800-talet.
I Nordmyra finns ett gravfält med sex högar och 44 stensättningar, det största i Heby kommun. Gravfälten låg alltid i närheten av boplatserna. De flesta är inte undersökta av arkeologer.
- Men innan nya riksvägen mellan Heby och Tärnsjö skall byggas kommer Vägverket att betala utgrävningar eftersom provschakt i marken där vägen skall gå fram visat på många järnframställningsplatser. Keramikfynd från järnåldern visar också på boplatser i området, berättar Frida Johansson.

Eleverna lyssnar uppmärksamt, ibland kommer de med frågor och reflektioner som röjer att de har en god kunskap om forntiden. Att fruktbarhetsguden Frö, viktig för bönderna, enligt den förkristna tron beskrevs som bland annat utrustad med en ovanligt stor snopp, väckte munterhet i klassen.
Rektor Margaretha Lundström tycker att samarbetet med Upplandsmuséet är en jättebra idé. - Även lärarna har nytta av det.
Frida Johansson lär dem att titta på närmiljön. Var i landskapet det kan finnas gravfält och boplatser exempelvis, och hur de förhåller sig till åsar, farleder och vattenleder.
Frida Johansson har med sig en järnålderskista till skolan efter en modell av en kista som hittades i en stor och innehållsrik grav i Norge. Förlagorna till beslagen är från en grav i Vendel i Tierps kommun. I kistan finns bland annat original knivar, glaspärlor, keramikkärl, bäverskinn, kläder och en pung av skinn med flinta, stål och fnöske. Kistan med sitt innehåll får skolan låna av muséet under en vecka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om