Mackar på fallrepet efter fusion
Uno X-macken i Tärnsjö, samhällets enda bensinstation, hotas av nedläggning. Norsk Hydro och Uno X i Sverige sammanslogs i höstas med Statoil som tillsammans med Hydro vill lägga ner de minsta stationerna inom koncernen.
Robert Forslund, Tärnsjöbo och kommunpolitiker och mackägaren Anita Laestander är bekymrade.
Foto: Hans Lundgren
Statoil fusionsförhandlar just nu också med JET i Sverige. Den troliga företagskoncentrationen har ännu inte anmälts till EU-kommissionen i Bryssel enligt konkurrensreglerna. Kommissionen hade emellertid inte något att erinra mot samgåendet mellan Statoil och Hydro/Uno X.
Lennart Olsson vice vd på Svensk Bensinhandel, det förbund som organiserar svenska bensinhandlare, tror inte att EU:s konkurrensmyndighet godkänner sammangåendet mellan Statoil och Jet i nuvarande form.
- Den innebär att Statoil får en marknadsandel på 45 procent och det tillåter man aldrig. Då krävs att man sänker sin andel till 35 procent och konsekvensen blir sannolikt att Norsk Hydro får göra sig av med stationer. Norsk Hydro hade redan innan fusionen inlett en översyn av olönsamma enheter och de är tvingade till det för att överleva, säger han.
Mackar inom den nya koncernen som säljer mindre än två miljoner liter per år är i farozonen, erfar UNT. De finns i första hand på lands- och glesbygden där kundunderlaget är minst.
Norsk Hydro har meddelat Anita Laestander, som driver stationen i Tärnsjö, att den kommer att läggas ner senast under januari 2009:
- De vill att jag kommer till Stockholm så snart som möjligt och skriver på uppsägningspapperen. Jag kan inte gå med på det. Nu skickas de till mig i stället. De tänker gräva upp cistern ur marken när de stängt, fast miljökraven för den är uppfyllda, säger hon.
Det finns troligen fler mackar i Uppland som ligger under eller i närheten av den nya koncernens lägsta försäljningsnivå.
Norsk Hydro sade upp avtalet med butiksägaren som driver Uno X-stationen i Örbyhus den 30 april förra året och avtalet har efter det förlängts stötvis. Något avtal med en ny leverantör är dock ännu inte färdigt.
Robert Forslund, Tärnsjöbo och kommunpolitiker, framhåller att på landsbygden har redan mycket service försvunnit. Och där bensinpumpar fortfarande finns kvar, som i Tärnsjö, saknas konkurrens.
- Läggs macken ner tar Tärnsjö ytterligare ett steg tillbaka. Vi får också fler ovana och oskyddade trafikanter på vägarna, exempelvis mopedister. Folk kommer att bunkra bränsle hemma till båten och gräsklipparen. Och vi tvingas förbruka en hel del bränsle bara för att ta oss till en station och fylla tanken.
Robert Forslund uppger att de politiska partierna i Tärnsjö är överens om att macken hör ihop med hela bygdens överlevnad.
Ola Blomkvist, distriktschef på Norsk Hydro, bekräftar att stationen i Tärnsjö skall läggas ner.
Kommer fler av era mackar i Uppland att gå samma väg?
- Det vill jag inte kommentera. Ola Blomkvist hänvisar till Maria Zellén, marknadschef på Norsk Hydro, som säger:
- Vi ser över varje enskild stations lönsamhet, ja. Branschen är överetablerad, dessutom måste den snart investera i utrustning för säkrare bankkortbehandling samt försäljning av miljödrivmedel. En del stationer kommer inte att klara de kostnaderna.
Lennart Olsson tror att 1 000 bensinstationer i landet kommer att försvinna de närmaste åren.
Alla aktörer tycks vara överens om att det råder en överetablering och det är små enheter på landsbygden som försvinner först, eftersom oljebolagen behöver sälja stora volymer. Intäktsmarginalen för grossisterna har sjunkit en tredjedel och lönsamheten är bekymmersam på många håll. För butiksägarna ligger marginalen på högst 15 öre per såld liter i dagsläget.
- Det är en kapitalintensiv verksamhet och miljölagstiftningen blir hårdare och på kortsidan kommer nya investeringar att krävas när chipkort blir allmänt vedertagna. Alla oljebolag ser över sin verksamhet för tillfället och det gäller inte bara Statoil och Norsk Hydro, säger han.
Statoils presschef, Helena Fornstedt, säger att ännu så länge är systerbolagen i koncernen enskilda bolag, men en integrationsprocess av dem pågår:
- I Statoil ser vi över lönsamheten och en del stationer som i dag är bemannade kommer säkert att göras om till automatstationer.
Fusionsfrågor i den här kategorin handläggs av generaldirektoratet för konkurrensfrågar under EU-kommissionen.
UNT har varit i kontakt med en tjänsteman i Bryssel med insyn i kommissionens uppfattning i frågan:
- Beskedet till den här damen i Tärnsjö är något som oljebolaget står bakom. Kommissionen bedömer inte lönsamhets- och rationaliseringsfrågor i företagen, utan om fusionen i fråga kan leda till en monopolställning på marknaden. Och det är det inte fråga om, säger tjänstemannen som vill vara anonym.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!