Myggexplosion i nedre Dalälven

Tillståndet för att bekämpa mygg kom för sent och nu pågår en myggexplosion i vissa områden kring nedre Dalälven.

Barnen vid nedre Daläven måste smörjas med myggmedel varje dag för att kunna leka utomhus. Ändå får de kliande myggbett. I år kom myggbekämpningen igång ovanligt sent.

Barnen vid nedre Daläven måste smörjas med myggmedel varje dag för att kunna leka utomhus. Ändå får de kliande myggbett. I år kom myggbekämpningen igång ovanligt sent.

Foto: Rolf Hamilton

Heby2019-07-09 09:00

Varannan vecka fångar projektet Biologisk myggkontroll myggor på omkring 40 platser runt nedre Dalälven för att mäta hur många de är. Under midsommarveckan var den största fångsten i nationalparken Ormpussen: 42 700 stickmyggor. Näst flest var de i Bärrek, 25 600 stycken, och i Mehedeby 16 100.

På andra sidan älven ligger Östa, där Östen Gidlund haft sin sommarstuga i 40 år. Även där var myggsituationen olidlig med över 10 000 mygg i fällan.

– Onsdagen före midsommar var det en explosion av mygg, säger han.

Han har varit intresserad av myggbekämpning i många år, särskilt sedan myggboomen sommaren 2000.

– Det handlar inte om min sommarstuga, utan om barn som måste smörjas in med myggmedel varje dag för att kunna leka utomhus, om turistnäringen och om bönderna och deras boskap, säger Östen Gidlund.

I år kom myggbekämpningen igång senare än vanligt, när många mygglarver redan kläckts i en översvämning i början av maj. Biologisk myggkontroll skickade in ansökan till Naturvårdsverket i början av november, men beslutet vann laga kraft först 4 juni.

– Det känns som om myndigheterna inte har någon respekt för att människor drabbas, säger Jan Lundström, bekämpningsledare på Biologisk myggkontroll.

Eftersom Naturvårdsverket bedömer att det finns betydande risk för miljökonsekvenser måste regeringen ta ställning varje gång, vilket tar mycket extra tid.

– Det är märkligt med tanke på att medlet har använts i 40 år utan negativa effekter, säger Jan Lundström.

I januari landade ansökan hos Miljödepartementet, som skickade sitt beslut till Naturvårdsverket 11 april.

– Utifrån mitt perspektiv känns det som en ganska snabb handläggning, säger Magnus Moreau, chef på miljöprövningsenheten.

Enligt EvaLinda Sederholm, chef på naturhänsynsenheten på Naturvårdsverket, går det inte att snabba på handläggningen.

– Det är lagreglerade tider och många remissinstanser. Jag skulle välkomna att Biologisk myggkontroll ansöker om tillstånd redan i oktober, gärna för flera år i taget, säger hon.

Men ansökan är så omfattande att den inte går att få klar tidigare. Dessutom har Biologisk myggkontroll frågat Naturvårdsverket vad som krävs för att ansöka för flera år, utan att få svar.

– Det verkar vara upp till oss att lista ut, säger Jan Lundström.

LÄS MER: Inga pengar till myggbekämpning

LÄS MER: Ta ert ansvar för myggbekämpningen

LÄS MER: Myggplågan under kontroll vid Nedre Dalälven

Myggbekämpning

Projektet Biologisk myggkontroll bekämpar översvämningsmyggor med det biologiska bekämpningsmedlet VectoBac G. Det riktas mot larverna och sprids med helikopter.

För att få använda medlet mot myggor krävs årligen en mängd tillstånd och dispenser från olika myndigheter och varje enskild markägare.

Myggåret 2000 uppmättes 23 000 stickmyggor per CDC-fälla och natt i Österfärnebo. Målsättningen är mindre än 500 per fälla och natt.

Källa: mygg.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om