Myggmedel verkningslöst mot många arter
Det biologiska antimyggmedlet Bti påverkar inte fjädermyggor. Tvärtom finns det fler arter av fjädermyggor och i större populationer i Bti-bekämpade områden i Nedre Dalälven än på näraliggande områden där medlet inte spritts.
Ändå är det inte självklart att projektet Biologisk myggkontroll i Nedre Dalälven kan fortsätta. Det råder osäkerhet om den fortsatta finansieringen efter år 2008.
Fjädermyggor är närbesläktade med stickmyggor och deras larver skulle teoretiskt kunna dödas av Bti som stickmyggornas larver gör. Det skulle i så fall minska födan avsevärt för många fåglar och för fladdermöss som äter fjädermyggor.
Men så är alltså inte fallet:
- Vi har anlitat Sveriges främste expert på att identifiera fjädermyggor som analyserat ett material som hämtats in under tiden 2002 till och med 2006. Det visar sig att det inte finns något produktivt bortfall inom den familjen, säger projektledaren Jan Lundström.
- Tvärtom är Nedre Dalälven ett av de fjädermyggtätaste i Europa med 140 arter, varav fem är skyddsvärda.
Jan Lundström säger att slutsatsen bekräftar det samlade intrycket av Bti-användning utomlands.
- Det krävs betydligt högre doser för att medlet skall påverka andra insekter än målgruppen, främst översvämningsmyggan Ochlerotatus Sticticus.
- Vi sprider 15 kilo per hektar, det motsvarar ett Bti-korn per kvadratdecimeter. Vi tog vi fram dosen i samarbete med forskare i andra länder och med leverantören av medlet.
Men i stället för att hota fjädermyggor främjas de alltså av Bti?
- Ja, förklaringen är troligen mänsklig påverkan. I sådana områden är näringsvärdena högre. Och vi sprider medlet där människor bor och vistas.
Det finns flera olika produkter av Bti. I Nedre Dalälven fästs ett fint mjöl av torkade och krossade bakterier på korn som stansats ur majskolvens vedartade del. Bindmedlet är majsolja. Kornen sprids från helikopter.
- De ramlar ner på marken även när den täcks av vegetation. I vatten, där stickmyggens larver utvecklas, frigörs kristaller ur kornen som snabbt utvecklar flera dödande gifter i mag- tarmkanalen hos stickmyggslarverna som dör av inre blödning.
Det finns också andra sätt att sprida Bti, i sand, olja, vatten, till och med i isbitar.
Jan Lundström anser inte att Bti kan släppas fritt.
- Nej, det fordras att den sprids på rätt sätt för att den skall ge avsedd effekt. Hinner stickmyggens larver utvecklas för långt är det redan för sent. Man kan säga att Bti är en slags ekologisk kirurgi som fodrar professionell ledning.
Den aggressiva och blodtörstiga myggan Ochlerotatus Sticticus, som bland invaderar Nedre Dalälvens älvängar och terroriserar befolkningen, sprider sig i landet. Den kan flyga mycket längre än andra myggarter. Jan Lundström misstänker att den också etablerar sig på nya platser som fripassagerare i bilar.
- Det räcker med några stycken i en bil när en sportfiskare lämnar Nedre Dalälven. Är miljön lämplig på den nya platsen förökar den sig snabbt.
Troligen finns i framtiden behov på flera ställen i landet att bekämpa myggplågan. Men då fordras att staten fortsätter att ge ekonomiskt stöd. Projektet i Nedre Dalälven kostar 7,5 miljon kronor om året. De sju inblandade kommunerna har i förhandlingar om framtiden förklarat sig beredd att fortsätta att lämna bidrag, men inte ens i ett så pass begränsat område klarar de att driva verksamheten på egen hand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!