Vargattacker och energikris – slakteriet i fara

Vargattacker som fÄtt leverantör att stÀnga. Skenande dieselpriser. Nu kan höstens fyrdubblade elrÀkning bli spiken i kistan för slakteriet i Huddunge. "Det Àr fullstÀndig katastrof", sÀger Àgaren.

"Vi sitter just nu och tittar var vi "break-even". NÀr Àr det inte lÀngre lönsamt för oss att producera?", sÀger Lars-Henrik SÀfström, Àgare av Faringe kött och slakt i Huddunge.

"Vi sitter just nu och tittar var vi "break-even". NÀr Àr det inte lÀngre lönsamt för oss att producera?", sÀger Lars-Henrik SÀfström, Àgare av Faringe kött och slakt i Huddunge.

Foto: Adam Wrafter

Heby2022-09-28 21:00
undefined
"Vi sitter just nu och tittar var vi "break-even". NÀr Àr det inte lÀngre lönsamt för oss att producera?", sÀger Lars-Henrik SÀfström, Àgare av Faringe kött och slakt i Huddunge.

Det Àr ett pressat lÀge för mÄnga just nu. UNT har berÀttat om flera företag som har det tufft pÄ grund av de ökade drivmedelspriserna samt den rÄdande elkrisen. Bland annat hotas Preem-macken i SkutskÀr av nedlÀggning.

Faringe slakteri i Huddunge Àr ett annat företag som har det rejÀlt tufft.

2004 tog Lars-Henrik SÀfström över slakteriet. Men i Är befarar han att det kan bli det sista.

Dieselpriserna har nĂ€stan fördubblat leveranskostnaderna. I augusti fick bolaget en elrĂ€kning pĂ„ cirka 136 000 kronor. En tredubbling jĂ€mfört med samma mĂ„nad förra Ă„ret. FortsĂ€tter elpriserna att stiga Ă€r Lars-Henrik SĂ€fström rĂ€dd att rĂ€kningen bĂ„de kan fyr- och femdubblas kommande veckor.

– Vi sitter just nu och tittar var vi "break-even". NĂ€r Ă€r det inte lĂ€ngre lönsamt för oss att producera? Vi vet inte exakt nĂ€r det Ă€r. Men det Ă€r inte jĂ€ttelĂ„ngt bort, sĂ€ger han.

undefined
StÀmningen Àr dyster pÄ slakteriet i Huddunge. Peter WÀngemar, Per Haglund, Lars-Henrik SÀfström, Alice SÀfström och Andreas WÀngemar Àr alla oroliga över de ökande diesel- och elpriserna och hur det faktiskt ska gÄ för slakteriet.

Slakteriet har en el-Ă„rsförbrukning pĂ„ cirka 410 000 kilowatt. Den ligger fast frĂ€mst pĂ„ grund av kylrummen.

Enligt SÀfström har slakteriet försökt sÀnka elkostnaderna bland annat genom att knoppa av sidoverksamheter. De har slutat att göra hundmat, som görs av djurrester. PÄ sÄ vis har de kunnat stÀnga av ett extra frysrum ute pÄ gÄrden.

– Det sparar oss 26 000 kronor i mĂ„naden.

De har Àven tittat pÄ andra ÄtgÀrder för att sÀnka kostnaden. Solcellspaneler, till exempel.

– Problemet Ă€r att vi har för liten takyta. Det tĂ€cker bara 30 procent av vĂ„r förbrukning. Vi skulle i sĂ„ fall behöva köpa en tomt intill och sĂ€tta upp fler dĂ€r. Det Ă€r inte en rimlig investering.

undefined
Faringe kött och slakt har funnits sedan 1927. 2004 tog Lars-Henrik SÀfström med kompanjoner över företaget. Slakteriet har i dag runt 20 anstÀllda. De producerar nöt- och lammkött. Omkring 100 djur i veckan slaktas hÀr pÄ slakteriet.

Nya armaturer och ny LED-belysning Àr nÀsta steg. I stÀllet för att sÀga upp personal tror SÀfström pÄ att vÀxla upp produktionen och "maximera", som han sÀger, utrymmet i kylrummen. Det Àr dock en kortsiktig ÄtgÀrd.

– Om vi vĂ€xlar upp produktionen med tio procent skulle vi kunna anvĂ€nda större del av kylrummet som Ă€ndĂ„ redan drar el och fĂ„ in mer pengar snabbt.

undefined
"Vi har slutat med hundmat. Den var inte ekonomiskt bÀrande och dÄ tog vi bort den", sÀger Lars-Henrik SÀfström. HÀr visar han det extra frysrummet som slakteriet nu stÀngt av.

Det största hoppet stÄr till ett förbÀttrat vÀrldslÀge dÀr gas- och brÀnslepriser sÀnks. Eller nÄgon form av hjÀlp frÄn regeringen.

FrÄn regeringshÄll har man frÄn bÄda politiska sidor utlovat ett högkostnadsskydd för hushÄll och företag. Men det Àr brÄttom. HjÀlpen behövs nu, kommande dagar och veckor, menar Lars-Henrik SÀfström.

PÄ frÄgan hur lÀnge slakteriet faktiskt klarar sig utan hjÀlp svarar han:

– TvĂ„ till tre mĂ„nader, till ett kvartal, med de hĂ€r priserna. Sen fĂ„r vi övervĂ€ga om vi ska lĂ€gga ned.

Om det inte vore nog hÀgrar andra problem pÄ himlen för slakteriet.

undefined
Elkrisen slĂ„r hĂ„rt mot slakteriet. Men det Ă€r inte bara elen som Ă€r tuff att hantera. Även dieselpriserna har slagit hĂ„rt. Som att det inte vore nog har Ă€ven en av företagets lammleverantörer nu valt att lĂ€gga ned – pĂ„ grund av Ă„terupprepade vargattacker dĂ€r fĂ„r skadats och dödats.

Tidigare i Är valde Lars Jansson utanför TÀrnsjö att lÀgga ned sin lammuppfödning. Han förlorade under dubbla vargattacker Ätta fÄr under det gÄngna Äret. Totalt har cirka 90 fÄr dödats runt om pÄ olika gÄrdar i Heby kommun under 2021.

Lars Jansson var en av Faringe kötts större lammleverantörer.

Nu ser Ànnu en av slakteriets lokala lammproducenter ut att vara pÄ vÀg att lÀgga ned, enligt SÀfström. Han vill inte sÀga vilka de Àr. Men enligt honom kan det innebÀra att slakteriet pÄ sikt mÄste sluta sÀlja lammkött.

– Regering och riksdag mĂ„ste bestĂ€mma sig nu. Vill man ha en lokal marknad och svenska producenter pĂ„ landsbygden eller vill man behöva importera allting? Det Ă€r dit vi Ă€r pĂ„ vĂ€g om inte vargen minskas, sĂ€ger Lars-Henrik SĂ€fström.

Faringe kött och slakt

Slakteriet startades 1927 i Faringe som Schönbergs slakteri.

2004 tog nuvarande Àgare Lars-Henrik SÀfström, Peter WÀngemar och Nicklas Forsgren över företaget. Mellan 2010 och 2017 var företaget en del av Lövstakött AB.

Företaget har i dag runt 20 anstÀllda. De producerar bÄde nöt- och lammkött. De slaktar veckovis omkring 100 djur.

Företaget omsatte 2021 nÀstan 90 miljoner kronor. Vinsten samma Är var cirka 3,5 miljoner kronor.

KÀlla: Lars-Henrik SÀfström, Faringekott.se och Bolagsverket.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!