Det Àr ett pressat lÀge för mÄnga just nu. UNT har berÀttat om flera företag som har det tufft pÄ grund av de ökade drivmedelspriserna samt den rÄdande elkrisen. Bland annat hotas Preem-macken i SkutskÀr av nedlÀggning.
Faringe slakteri i Huddunge Àr ett annat företag som har det rejÀlt tufft.
2004 tog Lars-Henrik SÀfström över slakteriet. Men i Är befarar han att det kan bli det sista.
Dieselpriserna har nÀstan fördubblat leveranskostnaderna. I augusti fick bolaget en elrÀkning pÄ cirka 136 000 kronor. En tredubbling jÀmfört med samma mÄnad förra Äret. FortsÀtter elpriserna att stiga Àr Lars-Henrik SÀfström rÀdd att rÀkningen bÄde kan fyr- och femdubblas kommande veckor.
â Vi sitter just nu och tittar var vi "break-even". NĂ€r Ă€r det inte lĂ€ngre lönsamt för oss att producera? Vi vet inte exakt nĂ€r det Ă€r. Men det Ă€r inte jĂ€ttelĂ„ngt bort, sĂ€ger han.
Slakteriet har en el-Ärsförbrukning pÄ cirka 410 000 kilowatt. Den ligger fast frÀmst pÄ grund av kylrummen.
Enligt SÀfström har slakteriet försökt sÀnka elkostnaderna bland annat genom att knoppa av sidoverksamheter. De har slutat att göra hundmat, som görs av djurrester. PÄ sÄ vis har de kunnat stÀnga av ett extra frysrum ute pÄ gÄrden.
â Det sparar oss 26 000 kronor i mĂ„naden.
De har Àven tittat pÄ andra ÄtgÀrder för att sÀnka kostnaden. Solcellspaneler, till exempel.
â Problemet Ă€r att vi har för liten takyta. Det tĂ€cker bara 30 procent av vĂ„r förbrukning. Vi skulle i sĂ„ fall behöva köpa en tomt intill och sĂ€tta upp fler dĂ€r. Det Ă€r inte en rimlig investering.
Nya armaturer och ny LED-belysning Àr nÀsta steg. I stÀllet för att sÀga upp personal tror SÀfström pÄ att vÀxla upp produktionen och "maximera", som han sÀger, utrymmet i kylrummen. Det Àr dock en kortsiktig ÄtgÀrd.
â Om vi vĂ€xlar upp produktionen med tio procent skulle vi kunna anvĂ€nda större del av kylrummet som Ă€ndĂ„ redan drar el och fĂ„ in mer pengar snabbt.
Det största hoppet stÄr till ett förbÀttrat vÀrldslÀge dÀr gas- och brÀnslepriser sÀnks. Eller nÄgon form av hjÀlp frÄn regeringen.
FrÄn regeringshÄll har man frÄn bÄda politiska sidor utlovat ett högkostnadsskydd för hushÄll och företag. Men det Àr brÄttom. HjÀlpen behövs nu, kommande dagar och veckor, menar Lars-Henrik SÀfström.
PÄ frÄgan hur lÀnge slakteriet faktiskt klarar sig utan hjÀlp svarar han:
â TvĂ„ till tre mĂ„nader, till ett kvartal, med de hĂ€r priserna. Sen fĂ„r vi övervĂ€ga om vi ska lĂ€gga ned.
Om det inte vore nog hÀgrar andra problem pÄ himlen för slakteriet.
Tidigare i Är valde Lars Jansson utanför TÀrnsjö att lÀgga ned sin lammuppfödning. Han förlorade under dubbla vargattacker Ätta fÄr under det gÄngna Äret. Totalt har cirka 90 fÄr dödats runt om pÄ olika gÄrdar i Heby kommun under 2021.
Lars Jansson var en av Faringe kötts större lammleverantörer.
Nu ser Ànnu en av slakteriets lokala lammproducenter ut att vara pÄ vÀg att lÀgga ned, enligt SÀfström. Han vill inte sÀga vilka de Àr. Men enligt honom kan det innebÀra att slakteriet pÄ sikt mÄste sluta sÀlja lammkött.
â Regering och riksdag mĂ„ste bestĂ€mma sig nu. Vill man ha en lokal marknad och svenska producenter pĂ„ landsbygden eller vill man behöva importera allting? Det Ă€r dit vi Ă€r pĂ„ vĂ€g om inte vargen minskas, sĂ€ger Lars-Henrik SĂ€fström.