Nytt slakteri byggs i Heby
Sörby Slakteri & Styck söder om Heby öppnar inom kort i nybyggda lokaler knappt en kilometer från det stora hjorthägnet i Hårsbäcksdalen. På tisdagen fick han besök av folkpartites partisekreterare Erik Ullenhag.
Tomas Bergström och Erik Ullenhag,längst fram, fick veta mer om kronhjortar som boskap när det besökte Niklas Lindström(med ryggen mot kameran) i Sörby, Heby.
Foto: Fotograf saknas!
Tillsammans med sin hustru Maria och kompanjonerna, bröderna Sören och Roger Isaksson, skall han producera lokalt kött utan långa transporter och stress för djuren.
Idén med att hålla hjortar i hägn var resultatet av ett sökande efter en ny näringsgren som kunde utveckla gården i Sörby. Den verksamheten startade han för åtta år sedan.
Men nu har Scan har lagt ner i Uppsala och det talas om att det kanske bli så i Skara också. Det har förändrat förutsättningarna, och det har blivit läge att utvidga.
Konsumenternas reaktioner på de stora slakteriernas allt mera centraliserade och storskaliga organisation öppnar för små, lokala slakterier.
- Djur som tvingas stå i transporter upp till åtta timmar stressas. Så skall det inte behöva vara. De förlorar också vätska och det påverkas köttets kvalitet.
Men det är ett vågat företag att öppna ett litet slakteri:
- Vår årsproduktion motsvarar kanske en hundradel av de största svenska slakteriernas. Till sist är konsumenternas val avgörande. Vill man veta varifrån köttet kommer måste man välja. Men jag hoppas och tror på många lokala produkter i livsmedelsbutikerna i framtiden. Trenden går åt det hållet och det är bra och sunt.
I det stora hägnet vid Niklas och Maria Lindstöms gård i Sörby finns närmare 300 hjortar.
- Vi räknar med att byggnadsverksamheten skall kunna klaras av under den här månaden, trots att vi förlorat tid på grund av strul under byggnadstiden, säger Niklas Lindström.
Till att börja med ger den nya verksamheten arbete till tre personer, men redan i januari behöver man nyanställa när styckningen och paketeringen startar.
- Inom ett år borde vi vara åtta till tio stycken som är sysselsatta här om allt går som vi vill. Men som sagt, det är marknaden som avgör, säger Niklas Lindström.
Efterfrågan på hjortkött är stort.
- Men allt lokalproducerat kött är efterfrågat, framhåller Niklas Lindström.
I slakteriet på 450 kvadratmeter i skogen upp på åsen ovanför Sörby kommer man också att ta emot gris och nöt. Djuren transporteras jämförelsevis korta sträckor och stor vikt läggs vid hanteringen av dem.
- Deras sista tid skall inte vara skräckfylld, säger Niklas Lindström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!