Oklart ansvar för medicinslarv

Det råder delade meningar om vem som är ansvarig för kommunpsykiatrin i Tärnsjö. Christine Skarfors, vikarierande medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) hävdar i en skrivelse att det inte är kommunens ansvar att utreda och åtgärda felaktig medicinhantering inom verksamheten.

Heby2007-03-02 21:10
Och medan diskussionen pågår är det oklart om frågan över huvudtaget utreds.
För en tid sedan redogjorde UNT för en misstänkt felaktig medicinhantering på Träffpunkten Liljan i Tärnsjö, en kommunal dagverksamhet för psykiskt funktionshandikappade.
En förvaltare till en av de handikappade (som benämns brukare) skrev till kommunen och redogjorde för en händelse där personal skulle ha uppmanat brukaren att dela medicin till sig själv och övriga på Träffpunkten och därvid höll på att dela fel.

Christine Skarfors hävdar i skrivelsen att psykiatrisk vård inte ingår i kommunens hälso- och sjukvårdsansvar utan är ett särskilt ansvar för landstinget, i det här fallet primärvården. Hon skriver också att hon vidarebefordrat ärendet till primärvården.
Anders Gustavsson, teamledare på vårdcentralen i Östervåla, som ansvarar för primärvården också i Tärnsjö, Harbo, säger att han inte kontaktats i ärendet.
— Men jag skulle tro att det här egentligen är ett ärende för psykiatrin i Sala.
Men det är det inte, enligt Lars-Göran Olsson, verksamhetsutvecklare på landstingets psykiatrienhet i Sala.
— Kommunpsykiatrin är givetvis kommunens verksamhet, säger han.
— I Sala bedriver vi specialiserad psykiatri och stöttar i bland Hebys kommun med personal under en övergångstid efter länsbytet.

Lars-Göran Olsson menar att MAS-sköterskan i Heby har fel i sak när hon hänvisar ansvaret till landstingets primärvård.
— Upp till sjuksköterskenivå har kommunen alltid ansvaret för sin verksamhet. Frågan är om det i det här fallet förekommit någon delegation från sjuksköterska till skötare att dela medicin och hur den delegationen i så fall ser ut.
Träffpunkten i Tärnsjö är en lägenhet i ett hyreshus där brukarna äter frukost och lunch tillsammans. Vid dessa måltider delas medicinen ut. Middagportionen värms och intas i brukarnas respektive lägenheter, där personal förmedlar visst boendestöd.

Den misstänkta felaktiga medicinutdelningen inträffade i januari. Förvaltaren anmälde händelsen också till Socialstyrelsen som svarat att ärendet skall överlämnas till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
UNT har sökt kommundelschef Anna Jonsson, som är ansvarig för Hebys kommunpsykiatri, men inte lyckats nå henne för ett besked om det pågår någon lokal utredning om händelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om