Oklart om fortsatt myggbekämpning

Den framtida myggbekämpningen i nedre Dalälven är oviss.

Myggfrågan är ett ovisst ämne.

Myggfrågan är ett ovisst ämne.

Foto: Hans Lundgren

Heby2013-10-07 18:04

Det akutaste problemet är att forskarna som svarat för det vetenskapliga kontrollprogrammet aviserat att de kan komma att hoppa av efter missnöje med den nuvarande huvudmannen. En av dem har redan lämnat teamet. Utan vetenskaplig ledning kan det bli omöjligt att få dispens för nya insatser mot översvämningsmyggen i det naturskyddade området.

Den kalla våren och den torra sommaren gjorde att också befolkningen i de sju kommunerna utmed Dalälvens nedre lopp kunde vistas utomhus. Normalt översvämmas området en till fyra gånger varje säsong av vårfloden och starka sommarregn. Under de senaste 14 åren har det bara inträffat ytterligare två somrar att förhållandena missgynnat den fruktade myggen som kläcks i det flacka landskapets våtmarker. Men redan nästa säsong talar statistiken för en ny myggplåga.

Grundproblemet är att stora delar av våtmarkerna i området är naturreservat och nationalpark. Färnebofjärdens unika natur harskapats av de regelbundna översvämningarna. Trots att BTI använts i elva länder i Europa och ingenting tyder på att medlet skulle hota andra arter än just stickmyggor har Naturvårdsverket de senaste åren begärt att regeringen skall ge klartecken innan myndigheten gör det.

När företrädare för Föreningen för myggbekämpning i går träffade riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) i Gysinge redogjorde han för en ny motion till riksdagen där han begär en nationell organisation för myggbekämpningen som också svarar för forskning och utveckling på området.
– Klimatförändringen kommer att innebära att myggplågan och därmed faran för sjukdomsspridning ökar. Redan nu förekommer översvämningsmygg på andra håll i mellersta och södra delarna av landet. Sverige bör också genom en ny organisation stå i förbindelse med den internationella forskningen.

Mikael Oscarsson som i många år engagerat sig för åtgärder mot myggplågan pekade också på en ny metod framtagen i Österrike där stora mängder steriliserade mygghannar släppts ut i problemråden inneburit en stor lättnad då honmyggorna inte befruktas vid parning.

Senaste tiden har en annan gruppering hävdat att den enda rimliga långsiktiga lösningen av myggplågan i Nedre Dalälven vore att förändra regleringen av älven uppströms så att översvämningarna reduceras eller helt uteblir.
– Så länge de bortser från de juridiska konsekvenserna med ändrade vattendomar, de ohyggliga investeringskostnaderna och inte minst konsekvenserna för nationalparken är det svårt att ta dem på allvar, säger Gerhard Winroth i styrelsen för Föreningen för myggbekämpning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om