Ombyggnad av riksväg 67 senareläggs

Bygget av den nya riksväg 67 mellan Tärnsjö och Heby blir försenat. Enligt Vägverkets reviderade vägplan kan en byggstart inledas tidigast 2013.

Heby2007-03-29 00:01
Vägen mellan Norrköping och Gävle, den så kallade Räta linjen, blir från och med första juli riksväg 56. I den ingår det som i dag är riksväg 67. Räta linjen anses vara det naturliga godstransportstråket mellan norr och söder förbi Stockholm. Det är en av anledningarna till att delar av sträckan måste byggas om, bland annat vägen mellan Stingtorpet, norr om Heby, och Tärnsjö.

Ett beslut som väckte stor glädje i Heby kommun, där den smala och krokiga riksväg 67 är ett orosmoment. Enligt Vägverkets nationella vägplan skulle en byggstart inledas mellan 2008 och 2011.

Men nu har den reviderats på grund av att Vägverket visat sig sakna full finansiering till sina vägprojekt. Och de som av besparingsskäl skjuts på framtiden är de som ännu inte påbörjats, däribland sträckan mellan Stingtorpet och Tärnsjö. Det nya beskedet är att bygget av den nya vägen ska inledas mellan 2013 och 2015.

- Besparingen gör att samtliga vägprojekt som inte är inledda skjuts fram. Det har inte skett någon skillnad i prioriteringarna, säger Stephen McLearnon, projektledare för revideringen av Vägverkets nationella plan.
Marie Wilén (c) var med på det seminarium i Eskilstuna i fredags där man fick beskedet. Hon menar att Räta linjengruppen, som består av berörda kommuner, regionförbund och länsstyrelser, måste agera när den reviderade vägplanen snart skickas ut på remiss.

Man har redan protesterat till infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) samt till Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö med krav på byggstart 2008.
- Räta linjen är en stor infrastruktursatsning, och den här delen är viktig för att den ska fungera, säger hon.
En orsak till oro kan vara att ju längre vägbygget skjuts framåt desto större är risken att man tvingas konkurrera med framtida satsningar på vägprojekt.

Enligt Stephen McLearnon är det för tidigt att dra några slutsatser innan remissperioden avslutats. Han menar att alternativa finansieringar är en möjlighet.
- Ett tänkbart scenario är att regeringen agerar, ett annat att kommuner och regionförbund kring Räta linjen står för kostnaden, som sedan successivt återbetalas av Vägverket, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om