Det ekonomiska problemet förvärras nämligen av myndigheternas nya krav på kontroller före och efter spridningen av det biologiska bekämpningsmedlet Vectobac G.
– Kontrollkraven finns i tillstånden att sprida medlet med helikopter. Det handlar om minst 1,4 miljoner kronor mer per insats, men troligen rör det sig om närmare två miljoner kronor, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) som stöder sig på beräkningar från myggforskare vid Uppsala universitet. Bland annat krävs anställning av mer personal och inköp av en ny typ av myggfällor.
De tre senaste åren har det varit problem med pengar och tillstånd. I fjol kom berörda län och kommuner i Nedre Dalälvensområdet överens om att tillsammans garantera en budget på nio miljoner kronor per år för myggbekämpningen. Pengarna kan sökas i efterskott mot styrkande av insatsernas kostnader.
– Naturvårdsverkets nya kontrollkrav av bekämpningsmedlets effekter i naturen, som regeringen ställt sig bakom och som och Kemikalieinspektionen (Kemi) grundar sina senaste tillståndbeslut på, är det hittills värsta krokbenet för myggbekämpningen i området, säger Mikael Oscarsson.
Nedab har överklagat Kemis tillstånd till Mark- och miljödomstolen. Det är oklart hur snabbt domstolen kan handlägga ärendet.
– Bristen på pengar och resurser för utökade kontrollprogram gör att Nedab riskerar att begå miljöbrott om man inleder en bekämpning. Risken är alltså stor att det blir en ny myggskandal i sommar. Det är nödvändigt att situationen uppmärksammas med det snaraste. Därför kommer jag att interpellera miljöminister Andreas Carlgren redan i dag, uppgav Mikael Oscarsson i slutet av förra veckan.