Politikerförtroende diskuterades i Hebyfullmäktige

Hur kan dialogen med medborgarna förbättras? Det resonerade Lena Langlet från Sveriges kommuner och landsting (SKL) om på Hebyfullmäktige på onsdagen.

Heby2007-04-25 17:39
Bara två procent av befolkningen är aktiva företrädare för politiska partier. Dock kan 25 procent tänka sig ett förtroendeuppdrag - om man slipper företräda ett parti.
— Undersökningar berättar att människor kan tänka sig engagemang i en fråga under en begränsad tid, men inte gärna delta i formella möten som tar lång tid, sade Lena Langlet bland annat.
Man kan också se att förtroendet hos folk är mycket större för demokratins teori än för dess praktik.
Och att förtroendet för den lokala politiken är lägre än för rikspolitiken.

Car-Erik Thörngren, s-ledamot och nyvald ordförande i Heby arbetarekommun, ansåg för sin del att det låga förtroendet berodde på att pressen:
— Den beskriver förtroendevalda som korrupta, inkompetenta och bara intresserade av att tjäna pengar på sitt uppdrag.
Lena Langlet sade att svensken i genomsnitt ägnar medier uppmärksamhet sex timmar om dagen. Det ökar "syndabockssyndromet".
— Många medborgare är dåligt insatta i hur kommunerna fungerar. En händelse i en kommun uppfattas av många som allmängiltig.
Marie Wilén (c) erinrade om mediernas uppdrag är att granska och Håkan Collin (s) bedömde relationen mellan pressen och politiken i Heby som goda.

SKL prövar idéer för att utveckla dialogen, exempelvis e-medborgarpaneler på nätet för att besvara frågor. Men det viktigaste är en tidig och systematisk dialog, förklarade Lena Langlet.
— Det ökar medborgarnas kunskaper och engagemang och därmed också förståelse för politiska beslut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om