Riksdagsledamot kritisk mot seg byråkrati

Det finns risk för att den statliga byråkratin på nytt kan försena insatser i Nedre Dalälven för att begränsa uppblossande myggplåga. Återigen kräver nämligen en länsstyrelse förbud mot spridning av det biologiska bekämpningsmedlet BTI i ett Natura 2000 områden.

Heby2011-05-21 12:00

–  Dessutom fordrar regeringen i sitt beslut nyligen extraordinära kontrollinsatser i år av faunan före och efter spridningen av medlet. Det fordrar i sin tur att organisationen utökas med fem anställda och att bland annat en ny typ av fällor införskaffas, säger Mikael Oscarsson från Uppsala, riksdagsledamot för KD som i flera år engagerat sig för BTI- bekämpningen.

Mikael Oscarsson anser att regeringens beslut är orimligt.
–  Det grundar sig dels på länsstyrelsen i Dalarna som motsätter sig att ett Natura 2000-område söder om Avesta bekämpas med BTI, samt på uppfattningen att den vetenskapliga uppföljningen av det femåriga försöksprojektet i Nedre Dalälven brustit ” i design och teknik” samt ”otillräckligt insamlande av underlag” för att kunna bedöma medlets effekter.

Franska Rivieran skulle vara i det närmaste avfolkad utan BTI, säger han:
– Medlet används framgångsrikt på flera håll i Europa utan att några skador visat sig. Ingenting tyder heller på att andra än stickmygg påverkas av den svenska användningen, säger Miakel Oscarsson.

Mikael Oscarsson kommer att på nytt ställa frågor i riksdagen till miljöminister Andreas Carlgren (C).
–  Jag vill veta varför just den här saken, att bekämpa myggförekomst som plågar befolkning och djur i de drabbade områdena, saknar långsiktighet och mål. Man talar i regeringsbeslutet om att förmå kraftbolag att vidta åtgärder i älvens vattenföring så att miljön för mygglarverna försämras. Pröva gärna det, men så vitt jag förstår ligger en sådan eventuell metod en bra bit in i framtiden.

Mikael Oscarsson säger att det enda rimliga är att regeringen ger tillstånd för bekämpning i alla drabbade områden vid älven i minst fem år.
–  Insatserna mot våtmarksmyggen skall kunna sättas in snabbt när de behövs. Även ekonomin måste lösas på längre sikt, det finns pengar i år och under 2012, men sedan är de troligen slut.
Enligt Mikael Oscarsson sprider sig dessutom den speciella typen av mygg som drabbar Nedre Dalälven.
- Man har funnit den på så olika ställen som i Danderyd och Hagfors.

Hans Lundgren

hans.lundgren@unt.se 018-478 13 58

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om