Rödje såg till salu

Jan-Olov och Annette Emilson säljer Rödje såg. De köpte sågverket för snart sex år sedan för att försäkra sig om att det skulle bli kvar på orten.- Nu känns det som vi gjort vårt. Vi vill satsa på vårt lantbruk i stället, säger Jan-Olov Emilson.

Foto: Fotograf saknas!

Heby2007-08-29 00:01
Egentligen var Jan-Olov och Annette Emilson från Huddungeby, som tidigare arbetat som mjölkbönder, på jakt efter en gård. I samma veva fick de reda på att Rödje såg, då ett konkursbo, var till salu.
- Vi fick veta att sågverket kanske skulle styckas upp och flyttas till Ryssland. Egentligen var det inte alls meningen att vi skulle köpa ett sågverk, men tyckte att det var viktigt att det var kvar i bygden, säger Jan-Olov Emilson som erkänner att det varit svårt att ta över verksamheten helt utan erfarenheter.
- Hade man vetat hur det skulle bli hade vi nog aldrig tagit över. Samtidigt är det lite av tjusningen ­- att inte riktigt veta vad man ger sig in på.

Innan paret Emilson tog över sågades enbart björk på sågverket. 2001 startade familjen Rödje trä AB. Deras första åtgärd var att bygga om sågverket för att göra det möjligt att såga och hyvla fler träslag, öppna en bygghandel och producera husmoduler. Alla anställda utom en person sades upp och produktionen lades ned. Ombyggnaden och upprustningen har därför dominerat familjens tid på Rödje såg och produktionen har varit minimal.
- Tidigare fanns egentligen bara ett ben att stå på och det fungerade dåligt. Vi ville diversifiera för att få mer trygghet i verksamheten.
Hur mycket tid och pengar som de lagt ned på Rödje såg, vet Jan-Olov Emilson inte riktigt.
- Vi har producerat vårt eget virke och gjort mycket själva. På så vis har det inte kostat så mycket. Men räknar man all tid vi lagt ned och den uteblivna vinsten från produktionen som legat nere blir det förstås mycket mer.

Varför sälja nu när allt är klart för att börja producera?
- Ja, det undrar en del. Men jag är nog mer entreprenör än förvaltare. Vårt mål var att rädda Rödje såg och det har vi uppnått. Samtidigt har det krävt enormt mycket tid. Nu vill vi ägna oss åt barnen och vårt lantbruk. Försöka få livet att gå ihop igen, säger Jan-Olov Emilson.
Rödje såg har en kapacitet om cirka 10 000 kvadratmeter per år och består av ett 20-tal byggnader. På anläggningen finns virkestork, hyvleri, husfabrik, verkstad, bygghandel, lagerlokaler och bostadshus. På platsen har såg- och träförädling bedrivits sedan 1800-talet. Utgångspriset för Rödje såg är 7, 5 miljoner kronor.

Jan-Olov Emilson tror att det kommer att gå relativt snabbt att sälja anläggningen. Flera intressenter har redan varit där och tittat. Han ser helst att någon tar över hela verksamheten, men säger att det även går att stycka av den i flera delar.
- Man kan tänka sig att en familj bosätter sig i huset och tar över bygghandeln till exempel. Eller att ett gäng skogsägare går samman och driver sågverket. Det viktiga är att det stannar kvar i bygden och ger arbetstillfällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om