Safari i älgparken
En fullsatt traktorkärra med folk verksamma inom turistbranschen samt några journalister och barn kommer skumpande innanför hägnet på Leffe Lindhs gård norr om Heby. Plötsligt dyker älgarna upp bakom en krök, alla fyra på en gång: Gunda och Gunde, som fyller två år i maj och Holger och Hedvig som är året yngre.
Leif Lind visar upp sina älgar.
Foto: Nina Leijonhufvud
Älgarna står helt nära vagnen, besökarna kan klappa dem. Holger är mycket intresserad av UNT-fotografens kamera. Mötet människa-älg är avspänt och lustfyllt.
I fjol var första säsongen för Hebys senaste och kanske största turistattraktion, älgparken i Gårdsjö. Den öppnade på sommaren, men från och med i år är den öppen året runt för beställda besök.
- Vi hade närmare 2 500 besökare i fjol, ett hyggligt förstasäsongsresultat.
Leffe Lindh har köpt älgarna hos andra älgparksägare. Nu får han egna kalvar, han misstänker att Gunda är dräktig.
Här i regionen är hans ensam i branschen. De tre hägnen omfattar 17 hektar skogs- och ängsmarke med vatten. Det höga staketet har kostat drygt en miljon att angöra.
Snart, berättar han, köper han en Grålle-traktor till och bygger flera transportkärror. Han väntar betydligt fler besökare den här sommaren.
På fredagen var turistbyråerna i Uppsala och Sala inbjudna, samt representanter för Sala silvergruva, kurorten Sätrabrunn, Nedre Dalälven Turism med flera.
- Vi hänvisar besökare till varandra, vi talar också om att göra gemensamma paket för sommarturisterna. Besöksmål som samarbetar lyckas bäst, äger Sofie Andersson, marknadsansvarig vid Sala silvergruva.
Innan Leffe Lindh tog sina gäster med ut till älgarna och berättade om dessa sällskapliga men självständiga forntidsdjur som bland annat gillar bananer, visade han upp nya lokaler på gården. I ett timrat uthus från 1800-talet, som tidigare varit bland annat vedbod, hönshus och vagnslider, finns nu kök, reception, älgsouvenirbutik, kafé och konferenslokal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!