Samarbete ska hindra nazister att hyra lokal
I mitten på 1990-talet diskuterades ett samarbete mellan polismyndigheten och bygdegårdsföreningarna i Uppsala län i syfte att försvåra för nazister att hyra lokaler för sina sammankomster. Förra lördagen lyckades nazister utan problem att hyra Vittinge Folkets park för 1 000 kronor. Parken drivs av Vittinge byalag.
- Grundidén att polisen och lokaluthyrare samarbetar för att undvika sådana här sammankomster är bra, säger länspolismästare Erik Steen i Uppsala.
Förslaget väcktes sedan nazister hyrt Torstuna bygdegård i Enköping i mars 1996 och därpå Tuna bygdegård en kväll i slutet på juli samma år. Då kritiserades länspolismästaren i Uppsala, Lars Nyhlén, av bygdegårdsföreningarna för att ha visat ett svalt intresse för saken.
Erik Steen säger till UNT att han inte har historiken på den här punkten helt klar för sig.
- Jag har varit på den här posten i bara ett år. Men enligt min uppfattning har det funnits och finns det ett sådant här samarbete. Händelsen i Vittinge kan förklaras med att Heby kommun är ett nytt område för oss sedan årsskiftet. Dessutom har det varit lugnt en tid med sådana här möten och möjligen är inte kanalerna lika upparbetade längre.
Grundproblemet med den här kategorin arrangörer är att de inte uppträder under rätt flagg när man begär att få hyra en lokal, påpekar Erik Steen:
- Jag menar, de säger inte, hej jag är nazist och vill hyra av er.
Kriminalkommissarie Sven Knutsson i Uppsala bekräftar att det finns ett samarbete med lokaluthyrare.
- I den mån det inte fungerar överallt i länet finns det anledning att åtgärda det.
En polis i kriminalunderrättelsetjänsten säger till UNT att kanalerna i Uppsala med omnejd fungerar bra.
- Vi skall kolla hur det ser ut i Heby kommun. Känner någon sig osäker är man naturligtvis välkomna att ringa hit för råd.
År 1996 föreslog paraplyorganisationen Antifascistisk Rikskonferens att kommunerna borde inför förbud för rasistiska eller nazistiska organisationer att hyra kommunala lokaler. Idén fick genomslag i fler Uppländska kommuner.
I Heby valde man att inte införa ett förbud med motiveringen att det skulle hindra vissa grupper från att utnyttja sin grundlagsfästa yttrandefrihet. Kommunförbundet gjorde bedömningen att ett generellt beslut, med innebörden att vissa grupper utestängs, skulle få svårt att stå sig vid ett överklagande, eftersom kommunerna är skyldiga att behandla sin medborgare lika.
Vill man hindra vissa grupper från att utnyttja allmänna samlingslokaler måste man därför kunna visa att man har saklig grund för det.
- Jag bedömer att lokaluthyrare kan neka den här typen av människor tillträde, ett formellt förbud däremot är naturligtvis en annan sak, säger Erik Steen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!