Skalbagge kan stoppa utökad besprutning
Projektet Biologisk myggkontroll i Nedre Dalälven vill utöka områdena som kan besprutas med det biologiska antimyggmedlet BTI till bland annat Östa väster om Tärnsjö.
Men i detta område kan också en insekt vid namn bred paljettdykare leva. Det är en rovskalbagge som lever på mygglarver.
Länsstyrelsens miljöenhet i Västerås bekymrar sig om den. Och paljettskalbaggen kan faktiskt bli tungan på vågen om det står och väger för ett ja eller nej till BTI i Östa.
— Man måste naturligtvis göra en samlad bedömning, men, ja, teoretiskt sett kan det bli så, säger Lars Lindqvist som handlägger bland annat BTI-ansökningar på Kemikalieinspektionen (Kemi).
— Nu vet man inte om den här dykarbaggen finns där, miljöerna är enligt inte utredning inte ideala. Men den kan finnas.
Har inte fångats
Det är strängt taget svårare att visa att något helt säkert inte finns än tvärtom. Entomologer har letat efter den breda paljettdykaren och försökt fånga den i specialfällor hittills utan framgång.
Paljettskalbaggen lever som myggen i grunda vattensamlingar. En fråga som forskarna funderar över är om den är beroende av myggens toppår för att klara sig, eller om den på sikt kan överleva på en normal eller liten mängd mygglarver.
— BTI dödar faktiskt inte alla mygglarver, några procent överlever och normalår kommer de igen och ökar i antal, säger Lars Lindqvist.
Att odla breda paljettdykare och sprida ut dem i myggmarkerna är tyvärr heller ingen lösning.
— Översvämningsmyggan är duktigare på att klara sig. Den hinner utvecklas i tillfälliga vattensamlingar innan den breda paljettskalbaggen hinner dit, säger Lars Lindqvist.
Forskningsprojekt
Biologisk myggkontroll i Nedre Dalälven utgör ett forskningsprojekt till och med år 2007. Myndigheterna vill veta om BTI påverkar det ekologiska systemet utöver målgruppen mygg.
Programmet för forskningen kommer att ändras något eftersom länsstyrelserna anser att den tidigare uppläggningen gjorde det svårt att dra några säkra slutsatser.
Frågeställningen om den breda paljettdykaren, som är rödlistad därför att den är utrotningshotad, verkligen är viktigare än människors hälsa (mygginvasion betraktas som en sanitär olägenhet) är en självklar etisk frågeställning, säger Lars Lindqvist.
— Det snabba svaret blir nej. Men i förlängningen handlar livsbetingelserna för insekter som de flesta inte vet om att de finns också om vår egen överlevnad, säger Lars Lindqvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!