Skolverket vill titta närmare på skolsituationen
Hur viktig är skolmiljön för elevernas trivsel och förmåga att lära sig?
Det finns även en markant skillnad mellan flickornas och pojkarnas studieresultat. Flickornas är mycket bättre.
— Skillnaden är så speciellt stor i just Heby att Skolverket vill titta närmare på orsakerna i höst, sade förvaltningschefen Birgitta Andersson.
Den debatt som hölls i skolan i torsdags mellan föräldrarådet och ansvariga inom kommunpolitiken och skolförvaltningen, och som refererades i fredagens UNT, handlade delvis om den fysiska miljön i skolan.
En mamma ifrågasatte kommunens planer på att bygga om skolan för 60 miljoner kronor samtidigt som den inte har råd att behålla personal. Hon fick medhåll av andra föräldrar.
De ställde "det mänskliga" mot "det materiella" och ville hellre ha mer skolpersonal åt sina barn än en förbättrad rumslig miljö.
Barn- och utbildningspolitikern Annika Krispinsson (c) var förbluffad över att höra att föräldrarna inte verkade vilja ha en ombyggd skolmiljö. En ny debatt om skolbygget ska därför hållas efter sommaren.
Men redan på onsdag kommer forskaren i psykologi vid Uppsala universitet Åke Pålshammar till Östervåla för att föreläsa inför kommunens lärare om barns inlärningsförmåga.
Åke Pålshammar har forskat om hur skolbarns förmågor påverkas av den psykosociala miljön i skolan. Stökighet gör att minnesförmågan försämras, enligt Pålshammar, som däremot inte lägger någon stor vikt vid den fysiska miljön.
— Nej, det är det sociala klimatet i klassrummet som är det väsentliga. Stökighet skapar stress och stress gör att hjärnan får mindre syre och inlärningen försämras. Om den rumsliga miljön är trivsam eller inte spelar mindre roll, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!