Spam växande problem för kommunerna
Skräppost på internet, så kallad spam, är ett snabbt växande problem för landets kommuner. Offentlighetsprincipen tolkas som att varje inkommen handling skall diarieföras och registreras.
Således översköljs kommunkanslierna av spam. Flertalet gallras bort av filtren, men "skräplådorna" de hamnar i måste varje dag kontrolleras så att inget av värde försvinner.
- Jag kollade det fram till i början på förra året. Då inträffade en anmärkningsvärd ökning av spam. Jag kände att ögonen inte orkade med. Nu hjälps hela avdelningen åt, vi turas om att kolla, säger Kenth Hansson, registrator på Heby kommun.
Han tycker att exempelvis säljerbjudanden av typen potensmedlet Viagra eller billiga Rolexkopior, som filtrerats till skräplådan, skulle kunna kastas inom 24 timmar.
- Men automatisk borttagning är inte tillåten, trots att filtret känt av att det är något fel med dokumentet. Någonstans måste det ändå sättas en gräns, annars riskerar nog den offentliga administrationen att haverera.
För en tid sedan skrev Kenth Hansson till grannkommunerna om problemet.
- Vi fick tips på olika filter och en del andra lösningar för att hantera spamberget. Men ingen har löst det på något bra sätt.
I fjol fick Heby kommun drygt 2,4 miljoner spam. Uppsala kommun tog en normal tisdag (4 december 2007) emot 293 674 spam, under en hel vecka cirka 1,5 miljon.
I Uppsala graderar man spam i tre nivåer. Varje dag måste postmaster noga kolla cirka 1 500 av dem, 30 000 släpps fram till mottagaren med så kallad spamtaggning.
- Risken finns att mail förlorar sin användbarhet, säger IT-tekniker Peter Sandell.
För skräpposten bara ökar.
- Just nu inkommer 30 spam i minuten, sedan i fredags har det samlats drygt 56 000, uppger Kenth Hansson vid 10.30-tiden på måndagen.
De flesta spamen kommer från USA. Avsändarna blir hela tiden skickligare på att kringgå dataservrarnas filter. Kenth Hansson efterlyser ett nationellt direktiv som hjälper landets myndigheter att hantera spamproblemet effektivare:
- Nu försöker kommunerna med olika lösningar.
Håkan Torngren, jurist på Sveriges Kommuner och Landsting, säger att all post till en kommun på det vanliga sättet i frankerade kuvert inte alltid diarieförs och registreras om det rör sig om viss typ reklam till exempel. Men den vägen är det fråga om hanterbara mängder.
Problemet är dock att ett enskilt angeläget ärende kastas som spam, och det får inte ske.
- Jag skickade ett mail från min privata ganska ovanliga mailadress till jobbet som hamnade i spamfiltret, säger Håkan Torngren.
Daniel Källgren, jurist på JK, säger att han inte kan påminna sig att Justitiekanslern ännu handlagt något "spamärende":
- Problemet som det beskrivs berör båderätten till insyn i den offentliga förvaltningen och rättssäkerheten, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!